lutego 23, 2021

Nowa seria na blogu: Moje pierwsze... ciasto! 🍰 - Ciasto bez pieczenia "Kinder Country" 😋


  Dzień dobry http://static.tumblr.com/4cb12b39a02a019806dff31d308dc80b/prgxzku/ujSngcku3/tumblr_static_40fs6ter4ruokkckk88wsgccg.gif

( PL/ENG )

Styczeń jest dla mnie miesiącem bardzo intensywnym i pracowitym tu, na blogu. Wpływa na to fakt, że styczeń, jako miesiąc po świętach jest spokojnym sezonem w mojej pracy i nie muszę poświęcać jej tyle energii i uwagi a bardziej skupić się mogę na moich pasjach. Najczęściej pogoda nie sprzyja, więc większość swojego wolnego czasu spędzam w domu. Jestem pozytywnie nastawiona wraz z nadejściem nowego roku. To właśnie w styczniu rodzą się nowe pomysły tematów, które pojawiają się w postach przez cały następny rok. Dziś wprowadzę na blogu nową serię o czymś, o czym jeszcze nigdy nie pisałam. Mój lifestylowy blog podejmuje się każdego tematu i tak po modzie, urodzie, fotografii, kinie, sztuce i wystroju wnętrz czas na... kulinaria! O całym pomyśle przeczytacie w dalszej części wpisu. Zapraszam wszystkich serdecznie na słodki post, mam nadzieję że będziecie się bawić tak dobrze, jak ja!
January is a very intense and busy month for me here on the blog. This is due to the fact that January, as a month after Christmas, is a quiet season in my work and I do not have to devote so much energy and attention to it, and I can focus more on my passions. Most of the time, the weather is not favorable, so I spend most of my free time at home. I am positive with the arrival of the new year. It is in January that new ideas for topics are born, which appear in posts throughout the next year. Today I will blog a new series about something I've never written about before. My lifestyle blog deals with every topic and after fashion, beauty, photography, cinema, art and interior design, it's time for ... cooking! You can read about the whole idea later in the post. I invite you all to a sweet post, I hope you enjoy as much as I do!


Krótko odpowiem na najważniejsze pytania dotyczące nowej serii na blogu, tak abyście wiedzieli o wszystkim. Dlaczego podjęłam się kolejnego tematu, tworząc tym samym kogel mogel na blogu oraz do kogo adresowana jest seria.
I will briefly answer the most important questions about the new blog series so that you will know everything. Why did I take up the next topic, thus creating kogel mogel on the blog and to whom the series is addressed.

Stworzyłam nową serię na blogu w temacie, który nigdy wcześniej nawet nie został wspomniany po to, by rozwijać się w tej interesującej mnie dziedzinie. Rozwijać się, tak więc będę pisać o moich przygodach z wypiekami i podawać wam wyłącznie sprawdzone przeze mnie przepisy. Nie będą to wpisy kuchennego mistrza, ponieważ nie jest to moją specjalizacją a jedynie hobby, które lubię. Dlatego zachęcam was do pisania w komentarzach otwarcie o moich błędach, które mogę popełnić podczas kuchennego szaleństwa. Jeżeli macie dla mnie jakieś rady lub podpowiedzi, również chętnie je przeczytam. 
I created a new blog series on a topic that has never even been mentioned before in order to develop in this field of interest to me. To develop, so I will write about my baking adventures and give you only recipes that I have tested. These will not be entries of the kitchen master, because it is not my specialty, but only a hobby that I like. Therefore, I encourage you to write in the comments openly about my mistakes that I may make during the kitchen madness. If you have any tips or hints for me, I would also like to read them.

Seria adresowana jest dla każdego, jednak wpisy powstaną z myślą o tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście okazji piec ta seria będzie właśnie dla was. Postaram się opisać wszystko w jak najprostszy sposób. Będą to również ciasta, na które nie wydacie zbyt wiele, mimo tego będą pyszne, ciekawe wizualnie i mam nadzieję, zaskakujące. Idealne, jeżeli mimo braku doświadczenia będziecie chcieli upiec coś dla rodziców, znajomych albo drugiej połówki. 
The series is addressed to everyone, but the entries will be created for those who start their adventure in the kitchen. If you've never had the opportunity to bake before, this series is for you. I will try to describe everything as simply as possible. There will also be cakes that you won't spend too much on, yet they will be delicious, visually interesting and, I hope, surprising. Perfect if, despite the lack of experience, you want to bake something for your parents, friends or your significant other.

 Czas na przepis! Time for a recipe! 

💛 💛 💛 💛 💛

 Ciasto bez pieczenia - Kinder Country 

 Lista potrzebnych składników, to musisz przygotować:
 Dwie białe czekolady - najtańsza tabliczka kosztować będzie ok. 2,50zł czyli 5zł za dwie. Ja swoje kupiłam w Lidlu za 1,30zł za sztukę.
 Dwie mleczne czekolady - cena podobna. Ja swoje kupiłam w Carrefourze za 1,69zł za sztukę.
 Dwie śmietanki 30% po 200ml. - Moja ulubiona to Zott Primo. Zawsze dobrze się ubija. Jej cena to ok. 3zł za sztukę.
 Mascarpone - wystarczy małe opakowanie 250g, najtańsze kupicie za ok. 5zł.
 Herbatniki - paczka kosztować może ok. 2zł. Ja kupuję dużą za ok. 3,50zł w Carrefourze.
 Paczka pszenicy w miodzie lub płatków śniadaniowych Kangus. - Ja kupuję pszenicę w miodzie w Carrefourze za 2,99zł.

oraz

Miska, szklanka, łyżka, mikser, garnuszek, blacha do ciasta i papier spożywczy, sreberko albo folia.

Cena składników potrzebnych do przygotowania ciasta to: ok. 27zł

 The list of ingredients you need to prepare:
  Two white chocolates - the cheapest bar will cost about PLN 2.50 or PLN 5 for two. I bought mine in Lidl for PLN 1.30 apiece.
  Two milk chocolates - the price is similar. I bought mine in Carrefour for PLN 1.69 apiece.
 Two creams 30%, 200 ml each. - My favorite is Zott Primo. Always beats well. Its price is about PLN 3 per item.
  Mascarpone - a small package of 250g is enough, you can buy the cheapest one for about PLN 5.
  Biscuits - a packet can cost around PLN 2. I buy a large one for about PLN 3.50 in Carrefour.
  A packet of wheat in honey or Kangus cereals. - I buy wheat in honey in Carrefour for PLN 2.99.

and

Bowl, glass, spoon, blender, pot, baking tray and food paper or foil.

The price of the ingredients needed to prepare the dough is about PLN 27


Zaczynamy "pieczenie" We start "baking"



Rozpuszczamy białe czekolady. Do tego celu potrzebny nam garnuszek. Możemy zrobić to za pomocą kąpieli wodnej, czyli do garnuszka wlewamy wodę, gotujemy. Na garnuszek kładziemy miskę z połamaną na kostki lub mniejsze kawałki czekoladą. Gotująca się woda a w zasadzie para sprawią, że czekolada po pewnym czasie się rozpuści. Co jakiś czas należy ją przemieszać. Drugi sposób, którego ja używam bo jest szybszy. Czekoladę łamiemy i wrzucamy do garnuszka. Garnuszek podgrzewamy na ogniu. Trzeba pamiętać, że czekolada szybko się rozpuszcza i trzeba ją cały czas mieszać, bo bardzo lubi się przypalać. Nie chcemy mieć czarnego dna prawda? Czekoladę mieszamy, mieszamy i mieszamy! Rozpuszczona czekolada musi wystygnąć.
We melt the white chocolates. We need a pot for this. We can do it with a water bath, that is, pour water into a pot and cook. Put a bowl with chocolate broken into cubes or smaller pieces on the pot. Boiling water, and in fact steam, will make the chocolate melt after some time. Every now and then it should be mixed. The second method I use because it's faster. We break the chocolate and throw it into a pot. Heat the pot over the fire. You have to remember that chocolate melts quickly and you have to stir it all the time because it likes to burn very much. We don't want a black bottom right? We mix, mix and mix chocolate! The melted chocolate must cool down.



Do miski wlewamy jedną dobrze schłodzoną śmietankę 30% i ubijamy mikserem na małych, następnie średnich obrotach, na sztywno, czyli tak by nie pływała nam w misce. To może trochę potrwać. W przypadku jeżeli śmietanka nie będzie chciała wam się ubić to skosztujcie jej troszkę by sprawdzić, czy nie jest skwaszona. Jeżeli nie jest kwaśna a nadal nie chce się ubić, to być może obroty miksera są za szybkie. Na taką śmietankę mamy sposób. Możemy dodać do niej miks do ubijania śmietany, taką małą saszetkę za 0,99zł.
Pour one well-chilled 30% cream into a bowl and beat it with a mixer on low, then medium speed, until stiff, i.e. so that it does not float in the bowl. This may take a while. In case the cream does not want to whip up, try a little bit of it to check if it is sour. If it is not sour and still does not want to whip, maybe the mixer rotation is too fast. We have a way for this cream. We can add to it a mix for whipping cream, a small sachet for PLN 0.99.



Do ubitej śmietany dodajemy ser Mascarpone po czym znowu miksujemy na sztywno. Do tak przygotowanej białej masy wlewamy roztopioną wcześniej i już ostudzoną białą czekoladę. Pamiętajcie, masa musi być ostudzona. Przed dodaniem jej do masy sprawdźcie temperaturę najlepiej poprzez dotyk. Całość miksujemy chwilę aż składniki dobrze się połączą. Do naszej białej masy dodajemy dwie szklanki pszenicy. Całość mieszkamy łyżką.
Add Mascarpone cheese to the whipped cream and then mix it stiff again. Pour the melted and already cooled white chocolate into the prepared white mass. Remember, the mass must be cooled down. Before adding it to the mass, check the temperature, preferably by touch. Mix it for a while until the ingredients combine well. We add two glasses of wheat to our white mass. We live the whole thing with a spoon. 



Przygotowujemy blachę do ciasta. Tu już od was zależy, jakiej użyjecie. Ja używam prostokątnej, średniej blachy, to chyba 30x40. Wykładamy ją herbatnikami. Ja nawet kilka kruszę, tak by dobrze powchodziły w szczeliny między herbatnikami. Nie martwcie się, to nie popsuje wyglądu waszego ciasta. Herbatniki po czasie spędzonym z masą namiękną i połączą się ze sobą. Na tak przygotowaną blachę wykładamy naszą gotową, białą masę. Masa powinna być równa.
We prepare a baking sheet. It is up to you what you will use. I use a rectangular, medium plate, it's probably 30x40. We line it with biscuits. I even break a few so that they fit well in the gaps between the biscuits. Don't worry, it won't spoil the look of your cake. After the time spent with the mass, the biscuits will soften and merge with each other. We put our ready-made white mass on the prepared sheet. The mass should be equal.



W garnuszku rozpuszczamy dwie mleczne czekolady. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wlewamy drugą śmietankę 30% i ubijamy na sztywno. Ostudzoną czekoladę dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki 30% i ubijamy mikserem aż składniki się połączą i stworzą jednolitą, jednokolorową masę. Tak przygotowaną ciemną masę wykładamy na nasze ciasto, na naszą białą masę. Wyrównujemy ładnie łyżeczką. Górę posypujemy garścią pszenicy.
Melt two milk chocolates in a pot. We put it off until it cools down. Pour the second 30% cream into a bowl and beat until stiff. Add the cooled chocolate to the 30% whipped cream and beat with a mixer until the ingredients combine and create a uniform, single-color mass. We put the prepared dark mass on our dough, on our white mass. We align it nicely with a spoon. Sprinkle the top with a handful of wheat.



Gotowe ciasto przykrywamy lub owijamy papierem bądź folią (by nie przesiąkło zapachem z lodówki) i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Można trzymać je dłużej. Ciasto powinno dobrze się spoić. 
Cover or wrap the finished dough with paper or foil (so that it does not get soaked with the smell from the fridge) and put it in the fridge for a minimum 3-4 hours. You can keep them longer. The dough should blend well.



Gotowe! Można je kroić, podawać i zajadać.
Pamiętajcie, by ciasto wracało do lodówki. Ciasta bez pieczenia lubią przebywać w chłodzie.
Finished! They can be cut, served and eaten.
Remember to put the cake back in the fridge. No-bake cakes like to stay cool.



💛 

💛 💛 💛 💛

Na dziś to wszystko. 
Jak spodobał wam się pierwszy wpis z nowej serii? Czy kontynuować ją? Czy lubicie ciasta? Czy pieczecie je sami? Wolicie ciasta z pieca czy takie bez pieczenia? 
Piszcie w komentarzu!
That's it for today.
How did you like the first entry in the new series? Did I continue with it? Do you like cakes? Do you bake them yourself? Do you prefer cakes from the oven or without baking?
Write in the comment!

Jeżeli zdecydujecie się zrobić ciasto bez pieczenia Kinder Country - podzielcie się ze mną zdjęciem waszego ciasta! Chętnie upublicznię je tu na blogu oraz na instagramie. 
If you decide to make a cake without baking Kinder Country - share a photo of your cake with me! I am happy to publish them here on my blog and instagram.

image   image
( PL )

Dziękuję Ci za poświęcony mi czas 
Zapraszam Cię na zaplecze wpisu 

Komentatorzy 

Co wpis wyłaniam z komentarzy dwa blogi. Skomentuj jako pierwszy lub zostaw najciekawszy komentarz - pod tym najnowszym wpisem a twój blog znajdzie się w polecajce. 

Pierwszy komentarz:
Sylwka - testowo1128.blogspot.com image

Najciekawszy komentarz:
Sady - pracownia-kotolaka.blogspot.com/ra-ciezka.blogspot.com image

Infoblog  :

 Komentarz u mnie = komentarz u Ciebie. Zarówno na blogu jak i instagramie 
 Z kodem: ayuna35 otrzymasz 35% rabatu na zakupy plakatów i ramek w inspirującym posterstore.pl 

 contakt: neko_chan@vip.onet.pl


Jeżeli macie do mnie pytania, chcecie porozmawiać, potrzebujecie pomocy w realizacji swoich projektów lub 

cokolwiek innego nie zastanawiajcie się, nie wahajcie. Odpisuję każdemu w komentarzu na blogu, na instagramie, na mailu. Bądźmy otwarci na rozmowę i rozmawiajmy więcej i więcej image


194 komentarze:

  1. Przyznam, że wygląda rewelacyjnie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję rozwoju bloga. Ja uwielbiam piec i gotować, więc będę zaglądać po ciekawe inspiracje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie, że postanowiłaś wprowadzić serię kulinarną!;) Uwielbiam czytać o tak o smacznych przepisach;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O super! Uwielbiam te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boa noite, parece ser muito gostoso.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam piec ciasta. To wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam gotować, ale pieczenie mi nie wychodzi. Za to ciasto bez pieczenia chętnie sprawdzę zawsze :) Wygląda bardzo apetycznie ;) Buziaczki dla Ciebie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto bez pieczenia jest idealne, jeżeli piekarnik nie chce z nami współpracować :D

      Usuń
    2. W sumie masz rację. Muszę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie, spokojnej nocy życzę :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł z serią kulinarną, świetny przepis-tzn wszystkie najsmaczniejsze pod słońcem składniki wróżą jak najlepiej efektowi końcowemu. I niestety wróżą też bardzo negatywnie naszym boczkom, dupciom i gdzie tam kto tłuszczyk magazynuje. Ja od stycznia nie jem słodkiego, zero słodyczy, zero cukru. Zmagazynowałam tyle ciałka, że trzeba było powiedzieć sobie "stop". Daję radę nad wyraz dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzymam kciuki. Ja jestem osobą, która nie potrafi odmówić sobie słodkości. Ciałka gdzieniegdzie mam, ale teraz zimą to w sam raz się przydaje by ogrzać :D

      Usuń
  9. Se ve genial tu pastel y si se cocinar y hornear. Esperó tus recetas. te mando un beso

    OdpowiedzUsuń
  10. La proverò subito questa torta!!! Sembra così golosa!

    https://nettaredimiele.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie, że będzie taka nowa seria na blogu. Kazdy zawsze może znajdzie coś co go zainspiruje do ugotowania :) Ależ to wygląda apetycznie :) Aż mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie wypróbuję! Ja swoje bezrobocie spędzam w kuchni, ostatnio próbowałam dwa przepisy na wegańskie ciasta i chyba powinnam wrócić do klasyki, pomimo tego, że bardzo szybko się je robi i nie robią aż takiego bałaganu w kuchni ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  13. vow it looks very tasty but I try about healthy baking :)

    Somethingbykta

    OdpowiedzUsuń
  14. Hejka, Klaudio! ;)

    Gratuluję Ci serdecznie wprowadzenia nowej serii na bloga. ;) Twoje ciasto wygląda smakowicie. ;) Jeśli miałabym wybierać między gotowaniem, a pieczeniem, to zdecydowanie wolę to drugie (mimo iż żadna z tych dwóch opcji nie jest moim hobby). :D

    Przesyłam Ci słoneczne pozdrowienia! ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam przyrządzać takie słodkości, to moja wielka pasja! :) Z pewnością wypróbuje przedstawiony przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie, że taka seria pojawi się u ciebie na blogu. A tym ciastem narobiłaś mi ochoty aby je zrobić 😍

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak słodko tym razem u Ciebie :) pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł z nową kulinarną serią :)

    Uwielbiam gotować i piec także super, że mogę coś podpatrzeć u Ciebie :)

    Ciastko prezentuje się obłędnie, chętnie zrobię :)

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za ciepłe słowo i pozdrawiam gorąco! :)

      Usuń
  19. Chyba zrobię. Ależ mi smaku narobiłaś. Fajnie, że ruszasz z słodkościami. Dobrych przepisów nigdy za mało.

    OdpowiedzUsuń
  20. I TY myślisz ze ja Ci uwierze, ze to Twoje pierwsze ciasto? Za frajera mnie masz? xD
    Haha..

    Naprawdę wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie jest to moje pierwsze ciasto, musiałam trochę poćwiczyć :D

      Usuń
  21. Ciekawy przepis ^^ może kiedyś wypróbuję coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł z dodaniem takiej serii a ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe ciasto. Może spróbuję :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajny pomysł na serię, bo dobrych i sprawdzonych przepisów - nigdy za wiele :) Samo ciasto wygląda bardzo apetycznie, więc chętnie je kiedyś przygotuję :) Muszę tylko dorwać gdzieś bezglutenowe herbatniki albo czymś je zastąpić ;)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, modyfikować można te ciasto na masę sposobów :) Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Wygląda naprawdę pysznie! Przyznam szczerze, że Kinder Country to jeden z moich ulubionych batoników, więc przepis chętnie sobie zapiszę lub nawet wydrukuje :*

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale świetnie wygląda! pomimo że przed chwilą jadłam kolację, to zrobiłam się mega głodna hahah Uwielbiam takie ciasta! Muszę zrobić przy najbliższej okazji ❤️
    Pozdrawiam kochana i czekam na więcej takich pysznych przepisów!! :**

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny pomysł z tą nową serią, bardzo mi się podoba i z przyjemnością będę czytać kolejne takie wpisy. Podoba mi się to, że krok po kroku opisujesz przygotowanie i że przy składnikach podajesz cenę i to gdzie zostały kupione. Bardzo rzadko się z tym spotykam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja też, a uważam to za istotne podczas pieczenia :)

      Usuń
  28. Uwielbiam te batoniki. W ogóle z Kindera mogłabym zjeść wszystko, bo kocham ich czekoladę. Pomysł "kradnę" i jak mi się uda to zrobie w domu :D bo ja serio jestem w kuchni totalny nowicjusz, ale może dam radę! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Już od jakiegoś czasu myślę, żeby zrobić to ciasto i chyba w końcu będę musiała to zrobić, bo, aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  30. Ojj pisz i o takich rzeczach :D Przepis mega :D Aż mam ochotę sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękne ciasto Ci wyszło :) Już się nie mogę doczekać kontynuacji tej serii :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Super pomysł na szybki słodki deserek :)
    Przepis zapisałam i chętnie zrobię :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  33. Nigdy nie próbowałam robić tego ciasta. Wygląda na naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale boskie ciasto, muszę je zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  35. o ludu świata:D gotuj częściej nam:D:D:D mam ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Sama chętnie bym zjadła takie pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetny pomysł z tą serią -jestem na "tak" jeśli chodzi o kolejne posty z tej serii ☺
    Ciasto wygląda przepysznie - chętnie spróbuję swoich sił w zrobieniu takiego smakołyku 😉
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. O kurcze Kochana rewelacja. Ale mnie teraz wzielo na slodkie :) A mialam nie myslec o slodyczach haha. Znow polki ze slodkim w sklepie omijam 😂😂😂 Dopiero, co babke cytrynowa wsunelam. Fajny ten przepis naprawde... nie opre sie temu. Super ze wprowadzilas nowy cykl. Pozdrawiam Cie serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  39. o nieee! wrócę tu jak urodzę i skończy sie moja cukrzyca ciążowa haha

    OdpowiedzUsuń
  40. Ayuna – dziewczyna wielu pasji i talentów. Dobry pomysł, że oprócz samych składników podajesz też ich orientacyjne ceny (to nowość w porównaniu z innymi blogami o profilu kulinarnym 😉).

    OdpowiedzUsuń
  41. Very interested article! Thanks for sharing! Have a great spring! 💐💐💐

    OdpowiedzUsuń
  42. Pierwsze, a już takie na bogato :))) Jest pyszne! Nigdy sama nie robiłam, ale od dawna mam ochotę i chyba w końcu się zdecyduję :) Sama zjem połowę blachy :))

    OdpowiedzUsuń
  43. Widziałam ten przepis gdzieś na IG :) Batoniki Kinder Country są moimi ulubionymi :D Zawsze jak jadę do Niemiec na sezonówkę, to wracam z całą wielką reklamówką :D
    Ciastko na pewno wykonam, szczególnie że wszystko jest jasno opisane, nawet to co, gdzie i za ile kupic :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda mega apetycznie i tak samo kalorycznie;) Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo;D
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Kontynuuj, kontynuuj, poczekam na ciasto, które robi się szybciej ;) Jestem przeokropnie leniwa pod tym względem :D Najlepiej to byłoby wyłożyć dno herbatnikami albo piszkoptami, zalać serkiem i pokryć górę galaretką. Uwielbiam ciasta, ale wyłącznie jeść. To, które zrobiłaś, byłoby chyba za słodkie dla mnie, ale wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  46. O mamo! dlaczego weszłam, zrobiłaś mi ogromna ochotę, a musze schudną hehee

    OdpowiedzUsuń
  47. kinder country to mój ulubiony batonik <3 i dlatego chętnie sama zrobię takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  48. Dzień dobry Kochana!
    Powiem Ci, że ja mam chyba podobnie z tym styczniem. W pracy akurat też jest intensywnie, jak to w każdym miesiącu, ale zdecydowanie więcej czasu spędzam w domu i mogę skupić się na swoich pasjach. Planować nowe wpisy, czytać. To super, że tak pozytywnie nastawiasz się na cały nowy rok i masz tyle energii :)
    Myślę, że ta seria jest nie tylko fajnym urozmaiceniem bloga, ale i też lekcją dla Ciebie. Twoja księga kucharska + to, że ktoś zawsze może Ci coś doradzić, tak jak to napisałaś ;)
    Super, że przy podawaniu produktów piszesz również ich ceny :)
    Jak ja uwielbiam białą czekoladę!
    Ale pyszniutko to wygląda! A dla mnie fajna alternatywa, bo nie posiadam w wynajmowanym mieszkaniu piekarnika :D

    Pozdrawiam cieplutko i powodzenia z realizacją serii!
    No i wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, mam nadzieję, że był wyjątkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. o kurcze, świetne jest to ciacho! aż chyba sobie takie sama szybko zrobię <3
    eerie-world.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  50. Smakowicie wygląda to ciasto, fajnie że będzie taka seria na blogu można znaleźć coś dla siebie ciekawy wpis. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Podoba mi się ta nowa kategoria na blogu. W ogóle lubię blogi na których można znaleźć różne rzeczy. Niby bałagan ale jest ciekawie i każdy może odszukać coś dla siebie. Ja sama jestem kiepska w gotowaniu i pieczeniu, od razu mówię :P Rad Ci raczej nie będę udzielać, chyba że chcesz zrobić remont w kuchni :P. Za to chętnie poznam proste przepisy, na którym będę mogła próbować swoich sił :)
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. SO so delicious

    Kisses
    www.pimentadeacucar.com

    OdpowiedzUsuń
  53. Wygląda niesamowicie pysznie. Aż mi ślinka pociekła. :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Wow! I need to try this! Thanks for sharing :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  55. Mmmm pycha, muszę też spróbować tego przepisu😋

    OdpowiedzUsuń
  56. Ale fajny przepis! Przyznaję się bez bicia, że mam dwie lewe ręce do pieczenia ;) Jakoś mi to nie wychodzi. Takie ciacho to coś zdecydowanie dla mnie! Wygląda mega :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Yum! This looks so delicious! Thank you for sharing the recipe! :)

    Hope you had a nice weekend :)

    Away From The Blue

    OdpowiedzUsuń
  58. Także polecam to ciasto :) Super ci wyszło :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Ale pyszności :) wygląda super!
    Jest bez pieczenia, więc idealny przepis dla mnie :D

    http://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  60. Kochana,
    To ciasto wygląda fantastycznie- super, że nie trzeba go piec i to jedna z tych słodkości na zimno. Wyglada trochę jak Kinder Country, które uwielbiam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :-) Bardzo fajny pomysł na taką słodka sprwadzoną serię kuchenną :-)

    Cieplutko pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń
  61. Kochana Ayuno! Zawsze, gdy mam czas; to zerkam na Twojego bloga, a kiedy mam jeszcze więcej czasu to aż korci, aby pozostawić u Ciebie coś po sobie i oto jestem :) Ayuno, powiem Ci idealnie trafiłaś z tą serią. Zacznijmy od tego, że jestem osobą, która jest WIELKIM laikiem w pieczeniu/gotowaniu itp. Czy fajnie byłoby spróbować czegoś nowego? Tak, tym bardziej, że jedzonko kocham nad życie! A patrząc na zdjęcia w tym wpisie, to aż ślinka cieknie...
    Kochana, ja chętnie spróbuję tego przepisu. Nie ukrywam, że nie lubię piec/gotować, gdy ktoś jest w domu (nie wiem dlaczego), więc jeśli tylko będę mieć wolny dom (albo w końcu przeprowadzę się do miasta!) to będę próbować Twoich przepisów (tzn. wracać sobie do nich!) Także ja jestem jak najbardziej na tak, jeśli chodzi o kontynuowanie serii! :) Super, że urozmaicasz (i tak już szalenie urozmaiconego, pełnego pasji bloga! ale to jest cudowne) swoje miejsce w sieci. Jesteś wielką inspiracją, nie zapominaj o tym!
    Ściskam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  62. Kinder Country to akurat jedyny produkt z Kinder, którego nie znoszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  63. Un dulce muy interesante, tal vez algún día lo haga. Un beso.

    OdpowiedzUsuń
  64. Uwielbiam takie przepisy, na pewno spróbuję 🌞

    OdpowiedzUsuń
  65. ¡Qué buena pinta! Gracias por pasarte por mi blog, saludos desde España =)

    OdpowiedzUsuń
  66. Hi, Ayuna!,
    This recipe looks delicious and I think it is easy to make. I am going to try for sure ;)
    I follow you because I love to discover new creative places.
    Have a nice day!
    xoxoxo

    OdpowiedzUsuń
  67. Thanks for the follow, dear. I'm reading you.
    Hugs.

    OdpowiedzUsuń
  68. Ostatnio 5o ciasto zyskuje na popular ości bo ciągle gdzieś je widzę ^^ nie dziwię się wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Witaj, tak jak obiecałam wpadłam z wizytą. Każdy nowy temat poruszany na blogu, zwiększa jego atrakcyjność. Jest wiele blogów, gdzie autorki podają swoje wypróbowane przepisy, nie tylko na ciasta. Ja bardzo lubiłam blog wszystko-smaczne, ale niestety jego autorka, podająca fantastyczne przepisy, już go nie prowadzi. Sama nigdy nie byłam mocna w gotowaniu czy pieczeniu. Przyznam Ci się, że jestem ogromnym łakomczuchem, zanim zrobiłabym Twoje ciasto, to najprawdopodobniej połowę czekolad zjadłabym "w biegu". Sama z ciast na zimno robiłam tylko pseudo sernik-mleko skondensowane ubijane z galaretkami i na wierzchu owoce zalane kolejną galaretką. Dostałam ten przepis od znajomej. Twój przepis pokażę swojej 30 letniej synowej, ona lubi proste wypieki, szczególnie te na zimno. To co zaskoczyło mnie na Twoim blogu to dwujęzyczność tekstów i ogromna wprost ilość komentarzy pod każdym postem. Gratuluję, bo to świadczy, o poczytności, a co za tym idzie, że poruszasz ciekawe tematy. Życzę dalszej takiej weny i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe słowa :)
      Posty są dwujęzyczne, ponieważ pracuję nad moim angielskim a tłumaczenie i pisanie postów to bardzo dobra nauka :) Dziękuję!

      Usuń
  70. Witaj już poświątecznie
    Bardzo dziękuję za miłe słowo pozostawione na moich stronkach. Jak do mnie trafiłaś?
    Będzie mi miło gościć Ciebie ponownie. A i na rewizytę możesz liczyć
    Pozdrawiam budzącą się coraz żwawiej dookoła naturą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedzam wiele blogów, kocham poznawać nowe strony i nowe osoby :)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! :)

      Usuń
  71. nono, wygląda przepysznie! Zapisuję przepis i może za tydzień wypróbuję :D Tylko pewnie mi takie piękne i smaczne nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  72. Kurczę wygląda pysznie, a jak bez pieczenia to tym bardziej mnie zachęca, bo coś ciasta mi nie wychodzą za bardzo. Czasem do książki ma się ochotę na jakiegoś słodkiego hapsa i myślę, że w przyszły weekend wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  73. Fajny pomysł na nowy cykl wpisów. Może sama wypróbuję coś z Twoich przepisów, skoro należy spodziewać się dań o niezbyt wygórowanym stopniu skomplikowania, a ja nie jestem profesjonalistką w tej dziedzinie. Co do ciasta z pierwszego odcinka cyklu, przyznam, że wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  74. wow. it made me hungry. thank you for the recipe.
    colored lace wigs

    OdpowiedzUsuń
  75. Do zrobienia Kinder Country zapędzam się już od dłuższego czasu :) Swoim przepisem mnie przekonałaś! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Spotkałam się już parokrotnie z tym ciastem, ale nigdy jeszcze nie robiłam. Zapewne kiedyś go przygotuje, ale dla mnie ciasta bez pieczenia to raczej takie kryzysowe.

    OdpowiedzUsuń
  77. Jakie pyszności!!!
    Ciasto wygląda obłędnie. Widziałam go na kilku blogach.
    Ślę Ci moc serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  78. Super przepis! Podoba mi się to we wpisie, że umieściłaś fotki krok po korku, ja myślałam u siebie narysować każdy produkt ale skończyło się tylko na efekcie końcowym :D muszę jeszcze nad tym popracować.
    Myślę, że zainspiruję się Twym przepisem na ciacho, ale jak to zwykle bywa u mnie to ja zawsze coś przerabiam :) Cieszę się, że znalazłaś kolejny sposób na spędzanie czasu i bardzo kreatywny i pożyteczny hihi i smaczny oczywiście :) Też lubię ciasta bez pieczenia. prosto i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  79. yummy desserts,i'd love to taste them.i'll try the recipe later. thank you for the amazing share.

    lace front wigs cheap

    OdpowiedzUsuń
  80. Uwielbiam ten batonik! Koniecznie muszę zrobić ciacho!

    OdpowiedzUsuń