lutego 23, 2021

Nowa seria na blogu: Moje pierwsze... ciasto! 馃嵃 - Ciasto bez pieczenia "Kinder Country" 馃構


  Dzie艅 dobry http://static.tumblr.com/4cb12b39a02a019806dff31d308dc80b/prgxzku/ujSngcku3/tumblr_static_40fs6ter4ruokkckk88wsgccg.gif

( PL/ENG )

Stycze艅 jest dla mnie miesi膮cem bardzo intensywnym i pracowitym tu, na blogu. Wp艂ywa na to fakt, 偶e stycze艅, jako miesi膮c po 艣wi臋tach jest spokojnym sezonem w mojej pracy i nie musz臋 po艣wi臋ca膰 jej tyle energii i uwagi a bardziej skupi膰 si臋 mog臋 na moich pasjach. Najcz臋艣ciej pogoda nie sprzyja, wi臋c wi臋kszo艣膰 swojego wolnego czasu sp臋dzam w domu. Jestem pozytywnie nastawiona wraz z nadej艣ciem nowego roku. To w艂a艣nie w styczniu rodz膮 si臋 nowe pomys艂y temat贸w, kt贸re pojawiaj膮 si臋 w postach przez ca艂y nast臋pny rok. Dzi艣 wprowadz臋 na blogu now膮 seri臋 o czym艣, o czym jeszcze nigdy nie pisa艂am. M贸j lifestylowy blog podejmuje si臋 ka偶dego tematu i tak po modzie, urodzie, fotografii, kinie, sztuce i wystroju wn臋trz czas na... kulinaria! O ca艂ym pomy艣le przeczytacie w dalszej cz臋艣ci wpisu. Zapraszam wszystkich serdecznie na s艂odki post, mam nadziej臋 偶e b臋dziecie si臋 bawi膰 tak dobrze, jak ja!
January is a very intense and busy month for me here on the blog. This is due to the fact that January, as a month after Christmas, is a quiet season in my work and I do not have to devote so much energy and attention to it, and I can focus more on my passions. Most of the time, the weather is not favorable, so I spend most of my free time at home. I am positive with the arrival of the new year. It is in January that new ideas for topics are born, which appear in posts throughout the next year. Today I will blog a new series about something I've never written about before. My lifestyle blog deals with every topic and after fashion, beauty, photography, cinema, art and interior design, it's time for ... cooking! You can read about the whole idea later in the post. I invite you all to a sweet post, I hope you enjoy as much as I do!


Kr贸tko odpowiem na najwa偶niejsze pytania dotycz膮ce nowej serii na blogu, tak aby艣cie wiedzieli o wszystkim. Dlaczego podj臋艂am si臋 kolejnego tematu, tworz膮c tym samym kogel mogel na blogu oraz do kogo adresowana jest seria.
I will briefly answer the most important questions about the new blog series so that you will know everything. Why did I take up the next topic, thus creating kogel mogel on the blog and to whom the series is addressed.

Stworzy艂am now膮 seri臋 na blogu w temacie, kt贸ry nigdy wcze艣niej nawet nie zosta艂 wspomniany po to, by rozwija膰 si臋 w tej interesuj膮cej mnie dziedzinie. Rozwija膰 si臋, tak wi臋c b臋d臋 pisa膰 o moich przygodach z wypiekami i podawa膰 wam wy艂膮cznie sprawdzone przeze mnie przepisy. Nie b臋d膮 to wpisy kuchennego mistrza, poniewa偶 nie jest to moj膮 specjalizacj膮 a jedynie hobby, kt贸re lubi臋. Dlatego zach臋cam was do pisania w komentarzach otwarcie o moich b艂臋dach, kt贸re mog臋 pope艂ni膰 podczas kuchennego szale艅stwa. Je偶eli macie dla mnie jakie艣 rady lub podpowiedzi, r贸wnie偶 ch臋tnie je przeczytam. 
I created a new blog series on a topic that has never even been mentioned before in order to develop in this field of interest to me. To develop, so I will write about my baking adventures and give you only recipes that I have tested. These will not be entries of the kitchen master, because it is not my specialty, but only a hobby that I like. Therefore, I encourage you to write in the comments openly about my mistakes that I may make during the kitchen madness. If you have any tips or hints for me, I would also like to read them.

Seria adresowana jest dla ka偶dego, jednak wpisy powstan膮 z my艣l膮 o tych, kt贸rzy rozpoczynaj膮 swoj膮 przygod臋 w kuchni. Je偶eli nigdy wcze艣niej nie mieli艣cie okazji piec ta seria b臋dzie w艂a艣nie dla was. Postaram si臋 opisa膰 wszystko w jak najprostszy spos贸b. B臋d膮 to r贸wnie偶 ciasta, na kt贸re nie wydacie zbyt wiele, mimo tego b臋d膮 pyszne, ciekawe wizualnie i mam nadziej臋, zaskakuj膮ce. Idealne, je偶eli mimo braku do艣wiadczenia b臋dziecie chcieli upiec co艣 dla rodzic贸w, znajomych albo drugiej po艂贸wki. 
The series is addressed to everyone, but the entries will be created for those who start their adventure in the kitchen. If you've never had the opportunity to bake before, this series is for you. I will try to describe everything as simply as possible. There will also be cakes that you won't spend too much on, yet they will be delicious, visually interesting and, I hope, surprising. Perfect if, despite the lack of experience, you want to bake something for your parents, friends or your significant other.

 Czas na przepis! Time for a recipe! 

馃挍 馃挍 馃挍 馃挍 馃挍

 Ciasto bez pieczenia - Kinder Country 

 Lista potrzebnych sk艂adnik贸w, to musisz przygotowa膰:
 Dwie bia艂e czekolady - najta艅sza tabliczka kosztowa膰 b臋dzie ok. 2,50z艂 czyli 5z艂 za dwie. Ja swoje kupi艂am w Lidlu za 1,30z艂 za sztuk臋.
 Dwie mleczne czekolady - cena podobna. Ja swoje kupi艂am w Carrefourze za 1,69z艂 za sztuk臋.
 Dwie 艣mietanki 30% po 200ml. - Moja ulubiona to Zott Primo. Zawsze dobrze si臋 ubija. Jej cena to ok. 3z艂 za sztuk臋.
 Mascarpone - wystarczy ma艂e opakowanie 250g, najta艅sze kupicie za ok. 5z艂.
 Herbatniki - paczka kosztowa膰 mo偶e ok. 2z艂. Ja kupuj臋 du偶膮 za ok. 3,50z艂 w Carrefourze.
 Paczka pszenicy w miodzie lub p艂atk贸w 艣niadaniowych Kangus. - Ja kupuj臋 pszenic臋 w miodzie w Carrefourze za 2,99z艂.

oraz

Miska, szklanka, 艂y偶ka, mikser, garnuszek, blacha do ciasta i papier spo偶ywczy, sreberko albo folia.

Cena sk艂adnik贸w potrzebnych do przygotowania ciasta to: ok. 27z艂

 The list of ingredients you need to prepare:
  Two white chocolates - the cheapest bar will cost about PLN 2.50 or PLN 5 for two. I bought mine in Lidl for PLN 1.30 apiece.
  Two milk chocolates - the price is similar. I bought mine in Carrefour for PLN 1.69 apiece.
 Two creams 30%, 200 ml each. - My favorite is Zott Primo. Always beats well. Its price is about PLN 3 per item.
  Mascarpone - a small package of 250g is enough, you can buy the cheapest one for about PLN 5.
  Biscuits - a packet can cost around PLN 2. I buy a large one for about PLN 3.50 in Carrefour.
  A packet of wheat in honey or Kangus cereals. - I buy wheat in honey in Carrefour for PLN 2.99.

and

Bowl, glass, spoon, blender, pot, baking tray and food paper or foil.

The price of the ingredients needed to prepare the dough is about PLN 27


Zaczynamy "pieczenie" We start "baking"



Rozpuszczamy bia艂e czekolady. Do tego celu potrzebny nam garnuszek. Mo偶emy zrobi膰 to za pomoc膮 k膮pieli wodnej, czyli do garnuszka wlewamy wod臋, gotujemy. Na garnuszek k艂adziemy misk臋 z po艂aman膮 na kostki lub mniejsze kawa艂ki czekolad膮. Gotuj膮ca si臋 woda a w zasadzie para sprawi膮, 偶e czekolada po pewnym czasie si臋 rozpu艣ci. Co jaki艣 czas nale偶y j膮 przemiesza膰. Drugi spos贸b, kt贸rego ja u偶ywam bo jest szybszy. Czekolad臋 艂amiemy i wrzucamy do garnuszka. Garnuszek podgrzewamy na ogniu. Trzeba pami臋ta膰, 偶e czekolada szybko si臋 rozpuszcza i trzeba j膮 ca艂y czas miesza膰, bo bardzo lubi si臋 przypala膰. Nie chcemy mie膰 czarnego dna prawda? Czekolad臋 mieszamy, mieszamy i mieszamy! Rozpuszczona czekolada musi wystygn膮膰.
We melt the white chocolates. We need a pot for this. We can do it with a water bath, that is, pour water into a pot and cook. Put a bowl with chocolate broken into cubes or smaller pieces on the pot. Boiling water, and in fact steam, will make the chocolate melt after some time. Every now and then it should be mixed. The second method I use because it's faster. We break the chocolate and throw it into a pot. Heat the pot over the fire. You have to remember that chocolate melts quickly and you have to stir it all the time because it likes to burn very much. We don't want a black bottom right? We mix, mix and mix chocolate! The melted chocolate must cool down.



Do miski wlewamy jedn膮 dobrze sch艂odzon膮 艣mietank臋 30% i ubijamy mikserem na ma艂ych, nast臋pnie 艣rednich obrotach, na sztywno, czyli tak by nie p艂ywa艂a nam w misce. To mo偶e troch臋 potrwa膰. W przypadku je偶eli 艣mietanka nie b臋dzie chcia艂a wam si臋 ubi膰 to skosztujcie jej troszk臋 by sprawdzi膰, czy nie jest skwaszona. Je偶eli nie jest kwa艣na a nadal nie chce si臋 ubi膰, to by膰 mo偶e obroty miksera s膮 za szybkie. Na tak膮 艣mietank臋 mamy spos贸b. Mo偶emy doda膰 do niej miks do ubijania 艣mietany, tak膮 ma艂膮 saszetk臋 za 0,99z艂.
Pour one well-chilled 30% cream into a bowl and beat it with a mixer on low, then medium speed, until stiff, i.e. so that it does not float in the bowl. This may take a while. In case the cream does not want to whip up, try a little bit of it to check if it is sour. If it is not sour and still does not want to whip, maybe the mixer rotation is too fast. We have a way for this cream. We can add to it a mix for whipping cream, a small sachet for PLN 0.99.



Do ubitej 艣mietany dodajemy ser Mascarpone po czym znowu miksujemy na sztywno. Do tak przygotowanej bia艂ej masy wlewamy roztopion膮 wcze艣niej i ju偶 ostudzon膮 bia艂膮 czekolad臋. Pami臋tajcie, masa musi by膰 ostudzona. Przed dodaniem jej do masy sprawd藕cie temperatur臋 najlepiej poprzez dotyk. Ca艂o艣膰 miksujemy chwil臋 a偶 sk艂adniki dobrze si臋 po艂膮cz膮. Do naszej bia艂ej masy dodajemy dwie szklanki pszenicy. Ca艂o艣膰 mieszkamy 艂y偶k膮.
Add Mascarpone cheese to the whipped cream and then mix it stiff again. Pour the melted and already cooled white chocolate into the prepared white mass. Remember, the mass must be cooled down. Before adding it to the mass, check the temperature, preferably by touch. Mix it for a while until the ingredients combine well. We add two glasses of wheat to our white mass. We live the whole thing with a spoon. 



Przygotowujemy blach臋 do ciasta. Tu ju偶 od was zale偶y, jakiej u偶yjecie. Ja u偶ywam prostok膮tnej, 艣redniej blachy, to chyba 30x40. Wyk艂adamy j膮 herbatnikami. Ja nawet kilka krusz臋, tak by dobrze powchodzi艂y w szczeliny mi臋dzy herbatnikami. Nie martwcie si臋, to nie popsuje wygl膮du waszego ciasta. Herbatniki po czasie sp臋dzonym z mas膮 nami臋kn膮 i po艂膮cz膮 si臋 ze sob膮. Na tak przygotowan膮 blach臋 wyk艂adamy nasz膮 gotow膮, bia艂膮 mas臋. Masa powinna by膰 r贸wna.
We prepare a baking sheet. It is up to you what you will use. I use a rectangular, medium plate, it's probably 30x40. We line it with biscuits. I even break a few so that they fit well in the gaps between the biscuits. Don't worry, it won't spoil the look of your cake. After the time spent with the mass, the biscuits will soften and merge with each other. We put our ready-made white mass on the prepared sheet. The mass should be equal.



W garnuszku rozpuszczamy dwie mleczne czekolady. Odk艂adamy do wystudzenia. Do miski wlewamy drug膮 艣mietank臋 30% i ubijamy na sztywno. Ostudzon膮 czekolad臋 dodajemy do ubitej na sztywno 艣mietanki 30% i ubijamy mikserem a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 i stworz膮 jednolit膮, jednokolorow膮 mas臋. Tak przygotowan膮 ciemn膮 mas臋 wyk艂adamy na nasze ciasto, na nasz膮 bia艂膮 mas臋. Wyr贸wnujemy 艂adnie 艂y偶eczk膮. G贸r臋 posypujemy gar艣ci膮 pszenicy.
Melt two milk chocolates in a pot. We put it off until it cools down. Pour the second 30% cream into a bowl and beat until stiff. Add the cooled chocolate to the 30% whipped cream and beat with a mixer until the ingredients combine and create a uniform, single-color mass. We put the prepared dark mass on our dough, on our white mass. We align it nicely with a spoon. Sprinkle the top with a handful of wheat.



Gotowe ciasto przykrywamy lub owijamy papierem b膮d藕 foli膮 (by nie przesi膮k艂o zapachem z lod贸wki) i wk艂adamy do lod贸wki na minimum 3-4 godziny. Mo偶na trzyma膰 je d艂u偶ej. Ciasto powinno dobrze si臋 spoi膰. 
Cover or wrap the finished dough with paper or foil (so that it does not get soaked with the smell from the fridge) and put it in the fridge for a minimum 3-4 hours. You can keep them longer. The dough should blend well.



Gotowe! Mo偶na je kroi膰, podawa膰 i zajada膰.
Pami臋tajcie, by ciasto wraca艂o do lod贸wki. Ciasta bez pieczenia lubi膮 przebywa膰 w ch艂odzie.
Finished! They can be cut, served and eaten.
Remember to put the cake back in the fridge. No-bake cakes like to stay cool.



馃挍 

馃挍 馃挍 馃挍 馃挍

Na dzi艣 to wszystko. 
Jak spodoba艂 wam si臋 pierwszy wpis z nowej serii? Czy kontynuowa膰 j膮? Czy lubicie ciasta? Czy pieczecie je sami? Wolicie ciasta z pieca czy takie bez pieczenia? 
Piszcie w komentarzu!
That's it for today.
How did you like the first entry in the new series? Did I continue with it? Do you like cakes? Do you bake them yourself? Do you prefer cakes from the oven or without baking?
Write in the comment!

Je偶eli zdecydujecie si臋 zrobi膰 ciasto bez pieczenia Kinder Country - podzielcie si臋 ze mn膮 zdj臋ciem waszego ciasta! Ch臋tnie upubliczni臋 je tu na blogu oraz na instagramie. 
If you decide to make a cake without baking Kinder Country - share a photo of your cake with me! I am happy to publish them here on my blog and instagram.

image   image
( PL )

Dzi臋kuj臋 Ci za po艣wi臋cony mi czas 
Zapraszam Ci臋 na zaplecze wpisu 

Komentatorzy 

Co wpis wy艂aniam z komentarzy dwa blogi. Skomentuj jako pierwszy lub zostaw najciekawszy komentarz - pod tym najnowszym wpisem a tw贸j blog znajdzie si臋 w polecajce. 

Pierwszy komentarz:
Sylwka - testowo1128.blogspot.com image

Najciekawszy komentarz:
Sady - pracownia-kotolaka.blogspot.com/ra-ciezka.blogspot.com image

Infoblog  :

 Komentarz u mnie = komentarz u Ciebie. Zar贸wno na blogu jak i instagramie 
 Z kodem: ayuna35 otrzymasz 35% rabatu na zakupy plakat贸w i ramek w inspiruj膮cym posterstore.pl 

 contakt: neko_chan@vip.onet.pl


Je偶eli macie do mnie pytania, chcecie porozmawia膰, potrzebujecie pomocy w realizacji swoich projekt贸w lub 

cokolwiek innego nie zastanawiajcie si臋, nie wahajcie. Odpisuj臋 ka偶demu w komentarzu na blogu, na instagramie, na mailu. B膮d藕my otwarci na rozmow臋 i rozmawiajmy wi臋cej i wi臋cej image


194 komentarze:

  1. Przyznam, 偶e wygl膮da rewelacyjnie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Gratuluj臋 rozwoju bloga. Ja uwielbiam piec i gotowa膰, wi臋c b臋d臋 zagl膮da膰 po ciekawe inspiracje. :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Bardzo fajnie, 偶e postanowi艂a艣 wprowadzi膰 seri臋 kulinarn膮!;) Uwielbiam czyta膰 o tak o smacznych przepisach;)

    OdpowiedzUsu艅
  4. O super! Uwielbiam te ciasto :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Boa noite, parece ser muito gostoso.

    OdpowiedzUsu艅
  6. Uwielbiam piec ciasta. To wygl膮da smakowicie.

    OdpowiedzUsu艅
  7. Uwielbiam gotowa膰, ale pieczenie mi nie wychodzi. Za to ciasto bez pieczenia ch臋tnie sprawdz臋 zawsze :) Wygl膮da bardzo apetycznie ;) Buziaczki dla Ciebie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciasto bez pieczenia jest idealne, je偶eli piekarnik nie chce z nami wsp贸艂pracowa膰 :D

      Usu艅
    2. W sumie masz racj臋. Musz臋 wypr贸bowa膰 Tw贸j przepis. Pozdrawiam serdecznie, spokojnej nocy 偶ycz臋 :)

      Usu艅
  8. 艢wietny pomys艂 z seri膮 kulinarn膮, 艣wietny przepis-tzn wszystkie najsmaczniejsze pod s艂o艅cem sk艂adniki wr贸偶膮 jak najlepiej efektowi ko艅cowemu. I niestety wr贸偶膮 te偶 bardzo negatywnie naszym boczkom, dupciom i gdzie tam kto t艂uszczyk magazynuje. Ja od stycznia nie jem s艂odkiego, zero s艂odyczy, zero cukru. Zmagazynowa艂am tyle cia艂ka, 偶e trzeba by艂o powiedzie膰 sobie "stop". Daj臋 rad臋 nad wyraz dobrze.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To trzymam kciuki. Ja jestem osob膮, kt贸ra nie potrafi odm贸wi膰 sobie s艂odko艣ci. Cia艂ka gdzieniegdzie mam, ale teraz zim膮 to w sam raz si臋 przydaje by ogrza膰 :D

      Usu艅
  9. Se ve genial tu pastel y si se cocinar y hornear. Esper贸 tus recetas. te mando un beso

    OdpowiedzUsu艅
  10. La prover貌 subito questa torta!!! Sembra cos矛 golosa!

    https://nettaredimiele.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  11. Fajnie, 偶e b臋dzie taka nowa seria na blogu. Kazdy zawsze mo偶e znajdzie co艣 co go zainspiruje do ugotowania :) Ale偶 to wygl膮da apetycznie :) A偶 mam ochot臋 spr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  12. Ch臋tnie wypr贸buj臋! Ja swoje bezrobocie sp臋dzam w kuchni, ostatnio pr贸bowa艂am dwa przepisy na wega艅skie ciasta i chyba powinnam wr贸ci膰 do klasyki, pomimo tego, 偶e bardzo szybko si臋 je robi i nie robi膮 a偶 takiego ba艂aganu w kuchni ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsu艅
  13. vow it looks very tasty but I try about healthy baking :)

    Somethingbykta

    OdpowiedzUsu艅
  14. Hejka, Klaudio! ;)

    Gratuluj臋 Ci serdecznie wprowadzenia nowej serii na bloga. ;) Twoje ciasto wygl膮da smakowicie. ;) Je艣li mia艂abym wybiera膰 mi臋dzy gotowaniem, a pieczeniem, to zdecydowanie wol臋 to drugie (mimo i偶 偶adna z tych dw贸ch opcji nie jest moim hobby). :D

    Przesy艂am Ci s艂oneczne pozdrowienia! ;*

    OdpowiedzUsu艅
  15. Uwielbiam przyrz膮dza膰 takie s艂odko艣ci, to moja wielka pasja! :) Z pewno艣ci膮 wypr贸buje przedstawiony przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsu艅
  16. Fajnie, 偶e taka seria pojawi si臋 u ciebie na blogu. A tym ciastem narobi艂a艣 mi ochoty aby je zrobi膰 馃槏

    OdpowiedzUsu艅
  17. Jak s艂odko tym razem u Ciebie :) pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsu艅
  18. Super pomys艂 z now膮 kulinarn膮 seri膮 :)

    Uwielbiam gotowa膰 i piec tak偶e super, 偶e mog臋 co艣 podpatrze膰 u Ciebie :)

    Ciastko prezentuje si臋 ob艂臋dnie, ch臋tnie zrobi臋 :)

    Pozdrawiam gor膮co

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 bardzo za ciep艂e s艂owo i pozdrawiam gor膮co! :)

      Usu艅
  19. Chyba zrobi臋. Ale偶 mi smaku narobi艂a艣. Fajnie, 偶e ruszasz z s艂odko艣ciami. Dobrych przepis贸w nigdy za ma艂o.

    OdpowiedzUsu艅
  20. I TY my艣lisz ze ja Ci uwierze, ze to Twoje pierwsze ciasto? Za frajera mnie masz? xD
    Haha..

    Naprawd臋 wygl膮da rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. No nie jest to moje pierwsze ciasto, musia艂am troch臋 po膰wiczy膰 :D

      Usu艅
  21. Ciekawy przepis ^^ mo偶e kiedy艣 wypr贸buj臋 co艣 takiego :)

    OdpowiedzUsu艅
  22. Fajny pomys艂 z dodaniem takiej serii a ciasto wygl膮da smakowicie :)

    OdpowiedzUsu艅
  23. Ciekawe ciasto. Mo偶e spr贸buj臋 :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsu艅
  24. Fajny pomys艂 na seri臋, bo dobrych i sprawdzonych przepis贸w - nigdy za wiele :) Samo ciasto wygl膮da bardzo apetycznie, wi臋c ch臋tnie je kiedy艣 przygotuj臋 :) Musz臋 tylko dorwa膰 gdzie艣 bezglutenowe herbatniki albo czym艣 je zast膮pi膰 ;)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, modyfikowa膰 mo偶na te ciasto na mas臋 sposob贸w :) Pozdrawiam!

      Usu艅
  25. Wygl膮da naprawd臋 pysznie! Przyznam szczerze, 偶e Kinder Country to jeden z moich ulubionych batonik贸w, wi臋c przepis ch臋tnie sobie zapisz臋 lub nawet wydrukuje :*

    OdpowiedzUsu艅
  26. Ale 艣wietnie wygl膮da! pomimo 偶e przed chwil膮 jad艂am kolacj臋, to zrobi艂am si臋 mega g艂odna hahah Uwielbiam takie ciasta! Musz臋 zrobi膰 przy najbli偶szej okazji ❤️
    Pozdrawiam kochana i czekam na wi臋cej takich pysznych przepis贸w!! :**

    OdpowiedzUsu艅
  27. 艢wietny pomys艂 z t膮 now膮 seri膮, bardzo mi si臋 podoba i z przyjemno艣ci膮 b臋d臋 czyta膰 kolejne takie wpisy. Podoba mi si臋 to, 偶e krok po kroku opisujesz przygotowanie i 偶e przy sk艂adnikach podajesz cen臋 i to gdzie zosta艂y kupione. Bardzo rzadko si臋 z tym spotykam. ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. No w艂a艣nie ja te偶, a uwa偶am to za istotne podczas pieczenia :)

      Usu艅
  28. Uwielbiam te batoniki. W og贸le z Kindera mog艂abym zje艣膰 wszystko, bo kocham ich czekolad臋. Pomys艂 "kradn臋" i jak mi si臋 uda to zrobie w domu :D bo ja serio jestem w kuchni totalny nowicjusz, ale mo偶e dam rad臋! :D

    OdpowiedzUsu艅
  29. Ju偶 od jakiego艣 czasu my艣l臋, 偶eby zrobi膰 to ciasto i chyba w ko艅cu b臋d臋 musia艂a to zrobi膰, bo, a偶 zrobi艂am si臋 g艂odna.

    OdpowiedzUsu艅
  30. Ojj pisz i o takich rzeczach :D Przepis mega :D A偶 mam ochot臋 sama zrobi膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  31. Pi臋kne ciasto Ci wysz艂o :) Ju偶 si臋 nie mog臋 doczeka膰 kontynuacji tej serii :)

    OdpowiedzUsu艅
  32. Super pomys艂 na szybki s艂odki deserek :)
    Przepis zapisa艂am i ch臋tnie zrobi臋 :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsu艅
  33. Nigdy nie pr贸bowa艂am robi膰 tego ciasta. Wygl膮da na naprawd臋 pyszne.

    OdpowiedzUsu艅
  34. Ale boskie ciasto, musz臋 je zrobi膰 ❤

    OdpowiedzUsu艅
  35. o ludu 艣wiata:D gotuj cz臋艣ciej nam:D:D:D mam 艣linotok:)

    OdpowiedzUsu艅
  36. Sama ch臋tnie bym zjad艂a takie pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsu艅
  37. 艢wietny pomys艂 z t膮 seri膮 -jestem na "tak" je艣li chodzi o kolejne posty z tej serii ☺
    Ciasto wygl膮da przepysznie - ch臋tnie spr贸buj臋 swoich si艂 w zrobieniu takiego smako艂yku 馃槈
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 bardzo za ciep艂e s艂owo i pozdrawiam! :)

      Usu艅
  38. O kurcze Kochana rewelacja. Ale mnie teraz wzielo na slodkie :) A mialam nie myslec o slodyczach haha. Znow polki ze slodkim w sklepie omijam 馃槀馃槀馃槀 Dopiero, co babke cytrynowa wsunelam. Fajny ten przepis naprawde... nie opre sie temu. Super ze wprowadzilas nowy cykl. Pozdrawiam Cie serdecznie

    OdpowiedzUsu艅
  39. o nieee! wr贸c臋 tu jak urodz臋 i sko艅czy sie moja cukrzyca ci膮偶owa haha

    OdpowiedzUsu艅
  40. Ayuna – dziewczyna wielu pasji i talent贸w. Dobry pomys艂, 偶e opr贸cz samych sk艂adnik贸w podajesz te偶 ich orientacyjne ceny (to nowo艣膰 w por贸wnaniu z innymi blogami o profilu kulinarnym 馃槈).

    OdpowiedzUsu艅
  41. Very interested article! Thanks for sharing! Have a great spring! 馃拹馃拹馃拹

    OdpowiedzUsu艅
  42. Pierwsze, a ju偶 takie na bogato :))) Jest pyszne! Nigdy sama nie robi艂am, ale od dawna mam ochot臋 i chyba w ko艅cu si臋 zdecyduj臋 :) Sama zjem po艂ow臋 blachy :))

    OdpowiedzUsu艅
  43. Widzia艂am ten przepis gdzie艣 na IG :) Batoniki Kinder Country s膮 moimi ulubionymi :D Zawsze jak jad臋 do Niemiec na sezon贸wk臋, to wracam z ca艂膮 wielk膮 reklam贸wk膮 :D
    Ciastko na pewno wykonam, szczeg贸lnie 偶e wszystko jest jasno opisane, nawet to co, gdzie i za ile kupic :D

    OdpowiedzUsu艅
  44. Wygl膮da mega apetycznie i tak samo kalorycznie;) Ale raz na jaki艣 czas mo偶na sobie pozwoli膰 na takie szale艅stwo;D
    Pozdrawiam serdecznie znad fili偶anki kawy :)

    OdpowiedzUsu艅
  45. Kontynuuj, kontynuuj, poczekam na ciasto, kt贸re robi si臋 szybciej ;) Jestem przeokropnie leniwa pod tym wzgl臋dem :D Najlepiej to by艂oby wy艂o偶y膰 dno herbatnikami albo piszkoptami, zala膰 serkiem i pokry膰 g贸r臋 galaretk膮. Uwielbiam ciasta, ale wy艂膮cznie je艣膰. To, kt贸re zrobi艂a艣, by艂oby chyba za s艂odkie dla mnie, ale wygl膮da nieziemsko!

    OdpowiedzUsu艅
  46. O mamo! dlaczego wesz艂am, zrobi艂a艣 mi ogromna ochot臋, a musze schudn膮 hehee

    OdpowiedzUsu艅
  47. kinder country to m贸j ulubiony batonik <3 i dlatego ch臋tnie sama zrobi臋 takie ciacho :D

    OdpowiedzUsu艅
  48. Dzie艅 dobry Kochana!
    Powiem Ci, 偶e ja mam chyba podobnie z tym styczniem. W pracy akurat te偶 jest intensywnie, jak to w ka偶dym miesi膮cu, ale zdecydowanie wi臋cej czasu sp臋dzam w domu i mog臋 skupi膰 si臋 na swoich pasjach. Planowa膰 nowe wpisy, czyta膰. To super, 偶e tak pozytywnie nastawiasz si臋 na ca艂y nowy rok i masz tyle energii :)
    My艣l臋, 偶e ta seria jest nie tylko fajnym urozmaiceniem bloga, ale i te偶 lekcj膮 dla Ciebie. Twoja ksi臋ga kucharska + to, 偶e kto艣 zawsze mo偶e Ci co艣 doradzi膰, tak jak to napisa艂a艣 ;)
    Super, 偶e przy podawaniu produkt贸w piszesz r贸wnie偶 ich ceny :)
    Jak ja uwielbiam bia艂膮 czekolad臋!
    Ale pyszniutko to wygl膮da! A dla mnie fajna alternatywa, bo nie posiadam w wynajmowanym mieszkaniu piekarnika :D

    Pozdrawiam cieplutko i powodzenia z realizacj膮 serii!
    No i wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, mam nadziej臋, 偶e by艂 wyj膮tkowy ;)

    OdpowiedzUsu艅
  49. o kurcze, 艣wietne jest to ciacho! a偶 chyba sobie takie sama szybko zrobi臋 <3
    eerie-world.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  50. Smakowicie wygl膮da to ciasto, fajnie 偶e b臋dzie taka seria na blogu mo偶na znale藕膰 co艣 dla siebie ciekawy wpis. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsu艅
  51. Podoba mi si臋 ta nowa kategoria na blogu. W og贸le lubi臋 blogi na kt贸rych mo偶na znale藕膰 r贸偶ne rzeczy. Niby ba艂agan ale jest ciekawie i ka偶dy mo偶e odszuka膰 co艣 dla siebie. Ja sama jestem kiepska w gotowaniu i pieczeniu, od razu m贸wi臋 :P Rad Ci raczej nie b臋d臋 udziela膰, chyba 偶e chcesz zrobi膰 remont w kuchni :P. Za to ch臋tnie poznam proste przepisy, na kt贸rym b臋d臋 mog艂a pr贸bowa膰 swoich si艂 :)
    Ciasto wygl膮da bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  52. SO so delicious

    Kisses
    www.pimentadeacucar.com

    OdpowiedzUsu艅
  53. Wygl膮da niesamowicie pysznie. A偶 mi 艣linka pociek艂a. :)

    OdpowiedzUsu艅
  54. Wow! I need to try this! Thanks for sharing :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsu艅
  55. Mmmm pycha, musz臋 te偶 spr贸bowa膰 tego przepisu馃構

    OdpowiedzUsu艅
  56. Ale fajny przepis! Przyznaj臋 si臋 bez bicia, 偶e mam dwie lewe r臋ce do pieczenia ;) Jako艣 mi to nie wychodzi. Takie ciacho to co艣 zdecydowanie dla mnie! Wygl膮da mega :)

    OdpowiedzUsu艅
  57. Yum! This looks so delicious! Thank you for sharing the recipe! :)

    Hope you had a nice weekend :)

    Away From The Blue

    OdpowiedzUsu艅
  58. Tak偶e polecam to ciasto :) Super ci wysz艂o :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsu艅
  59. Ale pyszno艣ci :) wygl膮da super!
    Jest bez pieczenia, wi臋c idealny przepis dla mnie :D

    http://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  60. Kochana,
    To ciasto wygl膮da fantastycznie- super, 偶e nie trzeba go piec i to jedna z tych s艂odko艣ci na zimno. Wyglada troch臋 jak Kinder Country, kt贸re uwielbiam. Ch臋tnie skorzystam z Twojego przepisu :-) Bardzo fajny pomys艂 na tak膮 s艂odka sprwadzon膮 seri臋 kuchenn膮 :-)

    Cieplutko pzodrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  61. Kochana Ayuno! Zawsze, gdy mam czas; to zerkam na Twojego bloga, a kiedy mam jeszcze wi臋cej czasu to a偶 korci, aby pozostawi膰 u Ciebie co艣 po sobie i oto jestem :) Ayuno, powiem Ci idealnie trafi艂a艣 z t膮 seri膮. Zacznijmy od tego, 偶e jestem osob膮, kt贸ra jest WIELKIM laikiem w pieczeniu/gotowaniu itp. Czy fajnie by艂oby spr贸bowa膰 czego艣 nowego? Tak, tym bardziej, 偶e jedzonko kocham nad 偶ycie! A patrz膮c na zdj臋cia w tym wpisie, to a偶 艣linka cieknie...
    Kochana, ja ch臋tnie spr贸buj臋 tego przepisu. Nie ukrywam, 偶e nie lubi臋 piec/gotowa膰, gdy kto艣 jest w domu (nie wiem dlaczego), wi臋c je艣li tylko b臋d臋 mie膰 wolny dom (albo w ko艅cu przeprowadz臋 si臋 do miasta!) to b臋d臋 pr贸bowa膰 Twoich przepis贸w (tzn. wraca膰 sobie do nich!) Tak偶e ja jestem jak najbardziej na tak, je艣li chodzi o kontynuowanie serii! :) Super, 偶e urozmaicasz (i tak ju偶 szalenie urozmaiconego, pe艂nego pasji bloga! ale to jest cudowne) swoje miejsce w sieci. Jeste艣 wielk膮 inspiracj膮, nie zapominaj o tym!
    艢ciskam Ci臋 ciep艂o!

    OdpowiedzUsu艅
  62. Kinder Country to akurat jedyny produkt z Kinder, kt贸rego nie znosz臋 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  63. Un dulce muy interesante, tal vez alg煤n d铆a lo haga. Un beso.

    OdpowiedzUsu艅
  64. Uwielbiam takie przepisy, na pewno spr贸buj臋 馃尀

    OdpowiedzUsu艅
  65. ¡Qu茅 buena pinta! Gracias por pasarte por mi blog, saludos desde Espa帽a =)

    OdpowiedzUsu艅
  66. Hi, Ayuna!,
    This recipe looks delicious and I think it is easy to make. I am going to try for sure ;)
    I follow you because I love to discover new creative places.
    Have a nice day!
    xoxoxo

    OdpowiedzUsu艅
  67. Thanks for the follow, dear. I'm reading you.
    Hugs.

    OdpowiedzUsu艅
  68. Ostatnio 5o ciasto zyskuje na popular o艣ci bo ci膮gle gdzie艣 je widz臋 ^^ nie dziwi臋 si臋 wygl膮da pysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  69. Witaj, tak jak obieca艂am wpad艂am z wizyt膮. Ka偶dy nowy temat poruszany na blogu, zwi臋ksza jego atrakcyjno艣膰. Jest wiele blog贸w, gdzie autorki podaj膮 swoje wypr贸bowane przepisy, nie tylko na ciasta. Ja bardzo lubi艂am blog wszystko-smaczne, ale niestety jego autorka, podaj膮ca fantastyczne przepisy, ju偶 go nie prowadzi. Sama nigdy nie by艂am mocna w gotowaniu czy pieczeniu. Przyznam Ci si臋, 偶e jestem ogromnym 艂akomczuchem, zanim zrobi艂abym Twoje ciasto, to najprawdopodobniej po艂ow臋 czekolad zjad艂abym "w biegu". Sama z ciast na zimno robi艂am tylko pseudo sernik-mleko skondensowane ubijane z galaretkami i na wierzchu owoce zalane kolejn膮 galaretk膮. Dosta艂am ten przepis od znajomej. Tw贸j przepis poka偶臋 swojej 30 letniej synowej, ona lubi proste wypieki, szczeg贸lnie te na zimno. To co zaskoczy艂o mnie na Twoim blogu to dwuj臋zyczno艣膰 tekst贸w i ogromna wprost ilo艣膰 komentarzy pod ka偶dym postem. Gratuluj臋, bo to 艣wiadczy, o poczytno艣ci, a co za tym idzie, 偶e poruszasz ciekawe tematy. 呕ycz臋 dalszej takiej weny i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 za ciep艂e s艂owa :)
      Posty s膮 dwuj臋zyczne, poniewa偶 pracuj臋 nad moim angielskim a t艂umaczenie i pisanie post贸w to bardzo dobra nauka :) Dzi臋kuj臋!

      Usu艅
  70. Witaj ju偶 po艣wi膮tecznie
    Bardzo dzi臋kuj臋 za mi艂e s艂owo pozostawione na moich stronkach. Jak do mnie trafi艂a艣?
    B臋dzie mi mi艂o go艣ci膰 Ciebie ponownie. A i na rewizyt臋 mo偶esz liczy膰
    Pozdrawiam budz膮c膮 si臋 coraz 偶wawiej dooko艂a natur膮

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Odwiedzam wiele blog贸w, kocham poznawa膰 nowe strony i nowe osoby :)
      Dzi臋kuj臋 za komentarz i pozdrawiam! :)

      Usu艅
  71. nono, wygl膮da przepysznie! Zapisuj臋 przepis i mo偶e za tydzie艅 wypr贸buj臋 :D Tylko pewnie mi takie pi臋kne i smaczne nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsu艅
  72. Kurcz臋 wygl膮da pysznie, a jak bez pieczenia to tym bardziej mnie zach臋ca, bo co艣 ciasta mi nie wychodz膮 za bardzo. Czasem do ksi膮偶ki ma si臋 ochot臋 na jakiego艣 s艂odkiego hapsa i my艣l臋, 偶e w przysz艂y weekend wypr贸buj臋 przepis.

    OdpowiedzUsu艅
  73. Fajny pomys艂 na nowy cykl wpis贸w. Mo偶e sama wypr贸buj臋 co艣 z Twoich przepis贸w, skoro nale偶y spodziewa膰 si臋 da艅 o niezbyt wyg贸rowanym stopniu skomplikowania, a ja nie jestem profesjonalistk膮 w tej dziedzinie. Co do ciasta z pierwszego odcinka cyklu, przyznam, 偶e wygl膮da bardzo apetycznie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsu艅
  74. wow. it made me hungry. thank you for the recipe.
    colored lace wigs

    OdpowiedzUsu艅
  75. Do zrobienia Kinder Country zap臋dzam si臋 ju偶 od d艂u偶szego czasu :) Swoim przepisem mnie przekona艂a艣! Dzi臋kuj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  76. Spotka艂am si臋 ju偶 parokrotnie z tym ciastem, ale nigdy jeszcze nie robi艂am. Zapewne kiedy艣 go przygotuje, ale dla mnie ciasta bez pieczenia to raczej takie kryzysowe.

    OdpowiedzUsu艅
  77. Jakie pyszno艣ci!!!
    Ciasto wygl膮da ob艂臋dnie. Widzia艂am go na kilku blogach.
    艢l臋 Ci moc serdeczno艣ci:)

    OdpowiedzUsu艅
  78. Super przepis! Podoba mi si臋 to we wpisie, 偶e umie艣ci艂a艣 fotki krok po korku, ja my艣la艂am u siebie narysowa膰 ka偶dy produkt ale sko艅czy艂o si臋 tylko na efekcie ko艅cowym :D musz臋 jeszcze nad tym popracowa膰.
    My艣l臋, 偶e zainspiruj臋 si臋 Twym przepisem na ciacho, ale jak to zwykle bywa u mnie to ja zawsze co艣 przerabiam :) Ciesz臋 si臋, 偶e znalaz艂a艣 kolejny spos贸b na sp臋dzanie czasu i bardzo kreatywny i po偶yteczny hihi i smaczny oczywi艣cie :) Te偶 lubi臋 ciasta bez pieczenia. prosto i smacznie! :)

    OdpowiedzUsu艅
  79. yummy desserts,i'd love to taste them.i'll try the recipe later. thank you for the amazing share.

    lace front wigs cheap

    OdpowiedzUsu艅
  80. Uwielbiam ten batonik! Koniecznie musz臋 zrobi膰 ciacho!

    OdpowiedzUsu艅