maja 28, 2023

M贸j pierwszy... obiad! * Ros贸艂 z kury * | My first... dinner! * chicken broth * 馃馃構


Dzie艅 dobry! image

( PL/ENG )

Przychodz臋 dzi艣 do was z now膮 seri膮 na blogu a b臋dzie to seria z kategorii kulinarne. Opr贸cz do艣wiadczenia, kt贸re codziennie nabywam, robi膮c obiady, nie mam 偶adnej specjalizacji w tym temacie. Sami zreszt膮 to zauwa偶ycie. Ju偶 nie pierwszy raz pisz臋 tu o czym艣, o czym mam 艣rednie poj臋cie. Nie b臋d膮 to posty zawieraj膮ce szczeg贸艂owe przepisy, to b臋dzie raczej moja pr贸ba gotowania. Jako 偶e na sw贸j smak nie narzekam i bardzo lubi臋 gotowa膰, pomy艣la艂am- czemu by si臋 tym nie podzieli膰. W serii "M贸j pierwszy obiad" poka偶臋 wam jak przyrz膮dzam, wed艂ug mnie, smaczne, po偶ywne i tanie obiadki. Zapraszam! 
I am coming to you today with a new series on the blog and it will be a series from the culinary category. Apart from the experience that I gain every day by making dinners, I do not have any specialization in this topic. You will notice it yourself. It's not the first time I'm writing about something that I have an average understanding of. These will not be posts with detailed recipes, it will rather be my attempt at cooking. As I do not complain about my taste and I really like cooking, I thought - why not share it. In the series "My first dinner" I will show you how I prepare, in my opinion, tasty, nutritious and cheap dinners. I invite!

Dzi艣 b臋dzie ros贸艂, bulion, wywar, zupa z kurczaka, woda z t艂uszczem... jak kto woli, nazw jest wiele. Powiedzmy, 偶e ros贸艂. (Tak naprawd臋, ros贸艂 to zupa gotowana z przynajmniej dw贸ch rodzaj贸w mi臋sa z dodatkiem warzyw i przypraw, bulion, to wywar mi臋sny lub warzywny, drobna, acz istotna r贸偶nica.) M贸j ros贸艂 b臋dzie naj艂atwiejsz膮 i najszybsz膮 zup膮, jak膮 tylko mo偶na zrobi膰.
There will be broth today. My broth will be the easiest and fastest soup you can make. (In Poland, broth can be called by several names, which all mean the same thing when translated. There are several types of broth, I will show you the most popular one.)

PROSTY ROS脫艁 Z KURY

Potrzebne nam b臋d膮:
- cebula
- seler
- pietruszka
- marchewka
- por
- czosnek
- kurze mi臋so
- li艣cie laurowe
- ziele angielskie w kulce
- pieprz
- s贸l/warzywko/magii - jaka艣 s艂ona przyprawa

SIMPLE HEN BROTH

We will need:
- onion
- celery
- parsley
- carrot
- cf
- garlic
- chicken meat
- bay leaves
- allspice in a ball
- pepper
- salt/some salty seasoning


Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebul臋 i czosnek obieram z 艂upin (nie myj臋). Cebul臋 opalam nad gazem, by zrobi艂a si臋 czarna (mo偶na j膮 te偶 w ca艂o艣ci podsma偶y膰 na patelni) czosnek nie jest obowi膮zkowy, ale ja bardzo go lubi臋. Seler obieram z tej sk贸rki, obieram r贸wnie偶 pietruszk臋 i marchewk臋 nast臋pnie przemywam je. Pora dok艂adnie myj臋. W razie potrzeby, kroj臋 na mniejsze kawa艂ki np. d艂ug膮 marchew mo偶na przeci膮膰 na p贸艂, lub na trzy cz臋艣ci. Mniej wi臋cej zawsze w moim rosole znajduje si臋 taki sam zestaw warzyw ale mo偶na go dowolnie modyfikowa膰 (np. je偶eli nie lubicie selera, mo偶ecie z niego zrezygnowa膰, je偶eli lubicie marchewk臋 w rosole, mo偶na da膰 jej wi臋cej). Ja wszystko robi臋 "na oko" i tak te偶 wygl膮da膰 b臋d膮 moje przepisy. 
We start by preparing the vegetables. Peel the onion and garlic (do not wash). I burn the onion over the gas to make it black (you can also fry it whole in a pan) garlic is not mandatory, but I like it very much. Peel the celery from this peel, also peel the parsley and carrot, then wash them. I wash cf thoroughly. If necessary, I cut into smaller pieces, e.g. a long carrot can be cut in half or into three parts. More or less, there is always the same set of vegetables in my broth, but you can freely modify it (e.g. if you don't like celery, you can give it up, if you like carrots in broth, you can give it more). I do everything "by eye" and so will my recipes.


Zabieram si臋 za mi臋sko. W moim roso艂ku znajdowa膰 si臋 b臋dzie porcja roso艂owa z kurczaka, ale do takiego wywaru mo偶na wrzuci膰 naprawd臋 wszystko. Trzeba pami臋ta膰, 偶e ka偶dy rodzaj mi臋sa ma inny smak, mi najbardziej smakuje ros贸艂 na kurze ale gdybym mia艂a, doda艂abym wo艂owink臋, jak膮艣 kosteczk臋 albo co nie co z indyka. Dzi艣 zadowol臋 si臋 tak zwanymi kurzymi dupkami. Cztery sztuki dok艂adnie myj臋. Nie usuwam 偶adnych t艂ustych cz臋艣ci. 
I'm going for the meat. In my broth there will be a portion of chicken broth, but you can throw really anything into such a broth. You have to remember that each type of meat has a different taste, I like the chicken broth the most, but if I had it, I would add beef, some bone or some turkey. Today I will settle for so-called chicken assholes. I wash four pieces thoroughly. I don't remove any greasy parts.


Przygotowane warzywa jak i kurze dupki l膮duj膮 w najwi臋kszym garze, jaki mam. Dodaj臋 trzy-cztery listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i dwa razy wi臋cej kulek pieprzu. W moim rosole znajduje si臋 te偶 lubczyk (bo ro艣nie w moim ogrodzie) i troszeczk臋, odrobink臋 suszonego koperku (mo偶na pomin膮膰). Wszystko obficie zalewam zimn膮 wod膮. Tak przygotowan膮 zup臋 nastawiam na gaz i czekam a偶 si臋 zagotuje.
Prepared vegetables and chicken land in the largest pot I have. I add three or four bay leaves, a few balls of allspice and twice as many balls of pepper. In my broth there is also lovage (because it grows in my garden) and a bit, a bit of dried dill (you can omit it). I fill everything with cold water. I put the soup prepared in this way on the gas and wait for it to boil.


Wa偶na sprawa. Podczas zagotowania w waszej zupie pojawi si臋 bia艂a albo szara piana. To tak zwany szum, czyli efekt 艣ci臋tego bia艂ka w naszej kurze. Najlepiej, jest go zebra膰 艂y偶k膮, by si臋 go pozby膰. (Niekt贸rzy go zostawiaj膮, wyb贸r nale偶y do was. Je偶eli przez przypadek nie zdejmiecie szumu, te偶 si臋 nic nie stanie. Polecam jednak spr贸bowa膰 wy艂owi膰 go z zupy.)
An important issue. A white or gray froth will appear in your soup as it boils. This is the "szum", i.e. the effect of truncated protein in our hen. It's best to scoop it up with a spoon to get rid of it. (Some people leave it, the choice is yours. If you don't accidentally remove the "szum", nothing will happen either. But I recommend trying to fish it out of the soup.)


Zagotowan膮 zup臋 trzymamy na najmniejszym gazie przynajmniej godzin臋. (Je偶eli mamy wi臋ksze i twardsze mi臋so to nawet do trzech godzin). Prawda jest taka, 偶e ros贸艂 to zupa, o kt贸rej mo偶na zapomnie膰. Mo偶e si臋 gotowa膰 ile chcecie, byleby warzywa nie zamieni艂y si臋 w papk臋. Ja gotuj臋 taki ros贸艂 do dw贸ch godzin. Tak p贸艂 godzinki przed ko艅cem dodaj臋 przyprawy. Lubi臋 doprawione zupy wi臋c do mojego roso艂u trafia mielony pieprz i kilka 艂y偶eczek warzywka (uniwersalnej przyprawy). Spr贸bujcie, by膰 mo偶e wy nie b臋dziecie chcieli doprawia膰 swojego dania. Przyprawy, to rzecz gustu.
We keep the boiled soup on the smallest gas for about an hour. (If we have larger and harder meat, it can take up to three hours). The truth is that broth is a soup you can forget about. You can cook as much as you want, as long as the vegetables don't turn into mush. I cook this broth for up to two hours. So half an hour before the end I add spices. I like seasoned soups, so my broth goes with ground pepper and a few teaspoons of universal seasoning. Try it, maybe you won't want to season your dish. Spices are a matter of taste.


Ugotowany ros贸艂 cedz臋, czyli przelewam przez sito, by mi臋so i warzywa oddzieli膰 i pozostawi膰 czysty, 偶贸艂tawy, pachn膮cy niedziel膮 bulion. Z gotowanych warzyw jem tylko cebul臋, czosnek i marchewk臋, Rafa艂 ch臋tnie zje te偶 pietruszk臋. Ros贸艂 jemy najcz臋艣ciej z cienkim makaronem. Tak膮 zup臋 mo偶na przyozdobi膰 r贸wnie偶 natk膮 pietruszki.
 I strain the cooked broth, i.e. pour it through a sieve to separate the meat from the vegetables and get a clean, yellowish broth with a Sunday smell. (That's because in Poland broth is usually eaten on Sundays.) From boiled vegetables I eat only onions, garlic and carrots, Rafa艂 will also eat parsley. We usually eat chicken soup with thin noodles. You can also garnish the soup with parsley.

Zupa Gotowa! Smacznego! 
Soup Ready! Enjoy your meal!


  Na dzi艣 to wszystko. 
Czy lubicie ros贸艂? Jak go przyrz膮dzacie? Mo偶e macie dla mnie jakie艣 wskaz贸wki odno艣nie przepisu? A mo偶e te偶 lubicie najprostsze i najszybsze wersje obiadowych da艅? Jaka jest wasza ulubiona zupa? Co najcz臋艣ciej jecie na obiad?
Piszcie w komentarzu! 

That's it for today.
Do you like broth? How do you cook it? Do you have any recipe tips for me? Or maybe you also like the simplest and fastest versions of dinner dishes? What's your favorite soup? What do you usually eat for lunch?
Write in the comment! 

Dzi臋kuj臋 Ci, 偶e tu jeste艣!
Twoja obecno艣膰 buduje ten blog.
Thank You that you are here!
Your presence builds this blog.
 

Zapraszam Ci臋 na zaplecze wpisu 
I invite you to the back of the entry ↓
The best Commentators image

Co wpis wy艂aniam z komentarzy dwa blogi. Skomentuj jako pierwszy lub zostaw najciekawszy komentarz (pod najnowszym wpisem) a tw贸j blog znajdzie si臋 w polecajce. 
I extract two comments from each post. Be the first to comment or leave the most interesting comment (under the latest entry) and your blog will be recommended.

Pierwszy komentarz/First comment:
historycznik.blogspot.com image

Najciekawszy komentarz/Most interesting comment:
skladliteracki.blogspot.com image

Infoblog  :

 Komentarz u mnie = komentarz u Ciebie 
● Podoba Ci si臋 moja praca? Pom贸偶 mi si臋 rozwin膮膰 oraz dotrze膰 do szerszego grona odbiorc贸w! Zaobserwuj, skomentuj, udost臋pnij lub pole膰 ♡ 

● Comment by me = comment by you ♡
● Do you like my work? Help me grow and reach a wider audience! Follow, comment, share or recommend ♡

 mail contakt:  neko_chan@vip.onet.pl

102 komentarze:

  1. Ja jestem wegetariank膮,wi臋c akurat ten obiad nie jest dla mnie, ale pomys艂 na seri臋 艣wietny.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Te偶 lubi臋 ros贸艂 Klaudio, przyrz膮dzany przez Ciebie bardzo mi przypomina receptur臋 mojego 艢w. P. Taty - w podobny spos贸b go gotowa艂, ale prawdziwym mistrzem roso艂u jest m贸j Szwagier, pozdrawiam :-) .

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. M贸j roso艂ek jest bardzo prosty, wiadomo, s膮 r贸偶ne przepisy i mo偶na z takiej zwyk艂ej zupy zrobi膰 arcydzie艂o :) Jednak my艣l臋, 偶e jest on dla nas tak dobry, bo robi si臋 go w niemal ka偶dym domu i kojarzy nam si臋 z domowym ogniskiem :) Pozdrawiam!

      Usu艅
  3. Kulinaria? doskona艂y pomys艂 na urozmaicenie bloga. Tw贸j ros贸艂 wygl膮da apetycznie. Uwielbiam zupy ale bez 艣mietany. Raz w miesi膮cu gotuj臋 ros贸艂. Zawsze dodaj臋 3, 4 z膮bki czosnku. Nie dodaj臋 li艣cia laurowego i angielskiego ziela.
    Mi艂ej niedzieli:)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U mnie ros贸艂 pojawia si臋 do艣膰 cz臋sto, bardzo go lubimy :) Dzi臋kuj臋 za tw贸j komentarz i mi艂ego tygodnia 偶ycz臋!

      Usu艅
  4. Gotowanie nie jest moj膮 domen膮, ale co艣 trzeba przecie偶 zrobi膰 je艣膰, by膰 偶y膰 ;) . Ros贸艂 uwielbiam i rzeczywi艣cie, to chyba naj艂atwiejsza zupa jak膮 znam. A... starsi ludzie m贸wili na niego "antygrypina". Najwa偶niejsze w nim to mi臋so i warzywa. Kurze skrzyde艂ka s膮 super. Polecam :) . Klaudio b臋d臋 obserwowa艂a Twoje poczynania w kuchni, bo zapowiada si臋 bardzo interesuj膮co. Inne zupy, kt贸re te偶 bardzo lubi臋 to: krupnik i kapu艣niak, ale 偶urkiem i czerwonym barszczem te偶 nie pogardz臋.
    Mi艂ego dnia. Pozdrawiam ciep艂o :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To ciekawa nazwa, chyba o takiej nie s艂ysza艂am :D Ale fakt jest taki, 偶e sama robi臋 roso艂ek gdy w domu panuje grypa :) Dzi臋kuj臋 za twoje ciep艂e s艂owa i pozdrawiam!

      Usu艅
  5. Nic bym nie zmieni艂a w Twoim przepisie, a ros贸艂 wygl膮da bardzo apetycznie. Najlepszy ros贸艂, jaki jadam jest dzie艂em mojego m臋偶a, on uwielbia gotowa膰 i wychodzi mu to 艣wietnie. Opr贸cz pysznego roso艂u robi jeszcze rewelacyjn膮 pomidorow膮, a z wszystkich zup ja najbardziej lubi臋 og贸rkow膮. Takie wspomnienie cudownego smaku z dzieci艅stwa, og贸rkowa mojej mamy by艂a najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. M贸j ma偶 te偶 potrafi zrobi膰 przepyszny ros贸艂 ^^ Moj膮 ulubion膮 zup膮 s膮 flaczki :D Dzi臋kuj臋 za komentarz!

      Usu艅
  6. Dawno ju偶 nie jad艂am roso艂u, ten wygl膮da bardzo apetycznie:) 艢wietny pomys艂 na seri臋 wpis贸w:)

    OdpowiedzUsu艅
  7. O tak ros贸艂 z kury jest pyszny, zupe艂nie inaczej smakuje, ni偶 z kurczaka :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Zapewne :D M贸j to raczej z kurczaka, cho膰 nie mam pewno艣ci do kogo nale偶a艂y te porcje roso艂owe :D

      Usu艅
  8. Ciekawy pomys艂 na post! Lubi臋 bardzo ros贸艂, dodaj臋 do niego lubczyk i nie u偶ywam cebuli. Te偶 staram si臋 wy艂owi膰 szum, ale nie zawsze mi to sprawnie wychodzi a odcedza膰 mi si臋 nie chce ;)
    Moje ukochane zupy to jednak og贸rkowa i 偶urek :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niejednokrotnie zd膮偶y艂o mi si臋 o nim zapomnie膰 :D Dzi臋kuj臋 za komentarz!

      Usu艅
  9. Roso艂ek musi by膰. Przynajmniej raz w tygodniu.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U mnie troch臋 rzadziej, ale jak ju偶 robi臋 zup臋, to g艂贸wnie t膮 :D

      Usu艅
  10. Czyli wyja艣ni艂o si臋, ja jem BULION warzywny. :)
    Radiomuzykant-ka

    OdpowiedzUsu艅
  11. Rad kulinarnych nie mam. By艂bym rad jakbym m贸g艂 spr贸bowa膰 roso艂ku. :) To jest moje poletko w kuchni, chocia偶 staram si臋 wnosi膰 co艣 do gotowania, w fazie przygotowa艅 tak zwanych.

    Ciekawa sprawa, 偶e tyle os贸b chce zobaczy膰 Japoni臋. Mo偶e trzeba zawi膮za膰 grup臋 ch臋tnych i polecie膰 razem tam? :) Du偶o plus贸w by si臋 znalaz艂o takiego rozwi膮zania.

    Pozdrawiam!
    https://mozaikarzeczywistosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. My艣l臋, 偶e Japonia tak nas ciekawi, bo ca艂y czas gdzie艣 j膮 widzimy (w kinematografii, w kosmetykach, w muzyce) i niby co艣 nie co艣 o niej wiemy, a jednak jest dla nas tak obca i egzotyczna... ci膮gnie nas do nieznanego :D

      Usu艅
  12. Boa tarde e bom in铆cio de semana. Obrigado pela visita e carinho.
    Ficou maravilhoso.
    Luiz Gomes

    OdpowiedzUsu艅
  13. Kulinaria mnie bardziej interesuj膮 ni偶 kosmetyki wi臋c fajnie 偶e dzielisz si臋 z innymi przepisami !!A roso艂ek wygl膮da bardzo smakowicie, cho膰 niezmiernie rzadko zasypuj臋 go makaronem typu nitki, wol臋 krajank臋 najlepiej tak膮 swojsk膮 :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. M贸j tata robi rewelacyjny makaron, ale ja chyba jestem za leniwa... poza tym tak膮 zup臋 robi臋 raz dwa i mog臋 wi臋cej odpoczywa膰 ^^ Dzi臋kuj臋 za tw贸j super komentarz!

      Usu艅
  14. Se vw muy rica ligera y sana. Te mando un beso.

    OdpowiedzUsu艅
  15. Witaj Kochana. Bardzo lubi臋 ros贸艂 z kury. Prosta smaczna zupa i dobra na przezi臋bienie jak mawia艂a moja babcia. Ros贸艂 przewa偶nie gotuj臋 na kostkach, czasem dodaje kawa艂ek szpondra dla podkre艣lenia smaku. Gratuluj臋 Ci ugotowania roso艂ku i czekam na nast臋pne posty kulinarne. Ja si臋 musz臋 pochwali膰 偶e 2 tygodnie zrobi艂am ramen I nawet wszystkim smakowa艂. Mnie te偶.

    Pozdrawiam serdecznie i 偶ycz臋 mi艂ego tygodnia. Buziaki

    Kasinyswiat

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie robi艂am ramenu, ale bardzo mam na niego ochot臋 ^^ Musz臋 spr贸bowa膰 swoich si艂 :) Dzi臋kuj臋 Kochana za tw贸j ciep艂y komentarz! Pozdrawiam i wszystkiego dobrego!

      Usu艅
  16. Cze艣膰! 馃檪 Lubie wi臋kszo艣膰 zup, ale musz臋 ci szczerzute艅ko napisa膰, 偶e za roso艂em nie przepadam i nie do ko艅ca chodzi o smak, ale o jego wodnist膮 konsystencj臋. Po prostu przepadam za konkretnymi zupami, tak na bogato, du偶o warzyw, ziemniaczki, jaka艣 solidna wk艂adka no i spoko, mog臋 wytrzyma膰 do kolacji 馃槃 Ale powiem ci, 偶e przygotowany przez ciebie ros贸艂 na zdj臋ciach wygl膮da tak apetycznie, 偶e prawdopodobnie bym si臋 skusi艂 馃槃Jak cz艂owiek g艂odny, to wszystko wci膮gnie 馃槃 Pozdrawiam!

    ps. a by艂bym zapomnia艂: pierwsze zdj臋cie z warzywami na desce profeska 馃槈

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Te偶 lubi臋 tre艣ciwe jedzonko, dlatego tego roso艂u robi臋 tyle, by by艂o przynajmniej po dwa talerze na g艂ow臋 :D Dzi臋kuj臋 za tw贸j super komentarz!

      Usu艅
  17. Gosto de caldo de galinha. E gostei da sua receita. Obrigada.
    Tudo e bom e uma boa semana.
    Um beijo.

    OdpowiedzUsu艅
  18. This looks so good
    https://www.melodyjacob.com/2023/05/how-to-style-black-cut-out-slip-dress.html

    OdpowiedzUsu艅
  19. Ciekawy post. Ros贸艂 to kulinarna klasyka. Te偶 lubi臋 robi膰 proste i szybkie dania obiadowe. :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Te偶 my艣l臋, 偶e to klasyka ^^ Dzi臋kuj臋 za komentarz!

      Usu艅
  20. Klaudia super,偶e wprowadzi艂a艣 now膮 kategori臋 do swojego bloga. Gotowanie sprawia ogromn膮 satysfakcj臋 i zawsze wiem co jemy. Doskona艂y roso艂ek przygotowa艂a艣. U nas jest co niedziel臋, lub sobot臋 je艣li m膮偶 ma dy偶ur w niedziel臋. Moje dziewczynki bardzo lubi膮 ros贸艂. Mnie si臋 zawsze kojarzy z ciep艂em rodzinnym.
    Nast臋pnym razem proponuj臋 Ci upiec najpierw mi臋so, a potem zala膰 je wod膮 i przygotowa膰 ros贸艂. Pomys艂 jak to zrobi膰 znajdziesz na moim blogu.
    艢ciskam Cie serdecznie i czekam na dalsze przepisy:)))

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 za propozycj臋, na pocz膮tek zrobi艂am najprostszy ros贸艂, a p贸藕niej zobaczymy :D
      U mnie te偶 roso艂ek jest cz臋sto, kojarzy mi si臋 bardzo z rodzin膮, niedziel膮, odpoczynkiem, spokojem, sielank膮... taka typowo polska zupa :)
      Dzi臋kuj臋 za szczery komentarz i pozdrawiam!

      Usu艅
  21. Super, 偶e wprowadzi艂a艣 nowo艣膰 na swoim blogu!
    M贸j pierwszy ros贸艂 okaza艂 si臋 zup膮 cebulow膮 :P
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, 偶e nie pr贸bowa艂a艣 mojego pierwszego sosu grzybowego :D Pozdrawiam Kochana!

      Usu艅
  22. Gratuluj臋! Na pewno by艂 pyszny :)

    OdpowiedzUsu艅
  23. Dobry roso艂ek smaczny jest, ja lubi臋 pi膰 z kubka bez 偶adnych makaron贸w:) Pr贸bowa艂am robi膰 i nigdy mi sie nie uda艂o, jako艣 nie mam serca do zup, a niby takie proste.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja te偶 lubi臋 ros贸艂 z kubeczka ^^ Hmmm mo偶e twoj膮 specjalizacj膮 s膮 drugie dania b膮d藕 desery? :)

      Usu艅
  24. Kiedy艣 w domu rodzinnym ros贸艂 by艂 co tydzie艅 na stole. Sama odesz艂am od tej "tradycji".

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U mnie te偶. Teraz robi臋 go raz na dwa, trzy tygodnie. G艂贸wnie dlatego, 偶e m膮偶 woli bardziej mi臋sne dania :D

      Usu艅
  25. Oh, ka偶dy ma sw贸j spos贸b na domowy ros贸艂. No c贸偶 ka偶dy ma swoje ma艂e tajemnice kuchenne.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Te偶 tak my艣l臋. Ros贸艂 to chyba najbardziej subiektywna zupa, jaka istnieje :)

      Usu艅
  26. 艁eeeee :(
    Nic dla mnie, bo u nas wege...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, mo偶e i ja spr贸buj臋 co艣 zrobi膰 w tym stylu :)

      Usu艅
  27. I love this kind of recipes because they're easy to cook and I love this kind of meals too. I took note and I'll do it for sure.

    OdpowiedzUsu艅
  28. Jestem z ciebie dumny za to, 偶e mia艂a艣 motywacj臋 do przyrz膮dzenia roso艂u, jak i za podzielenie si臋 z nami Twoim sposobem na przyrz膮dzenie tej zupy. Doskona艂a robota. 艢wietnie Ci wyszed艂 ros贸艂. Apetycznie i smacznie 馃槉馃憤 Uwielbiam ros贸艂 i jak gotowa艂em w restauracji, to w do艣膰 podobny spos贸b robi艂em, lecz na bazie korpus贸w z kurczaka i nie dodawa艂em czosnku, cho膰 uwa偶am, 偶e czosnek tak偶e 艣wietnie pasuje do tej zupy. Ros贸艂 lubi臋 z r贸偶nymi dodatkami, a w szczeg贸lno艣ci z makaronem nale艣nikowym.

    Pozdrawiam Ci臋 cieplutko i z ca艂ego serca 馃馃挐
    Patryk

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 za tw贸j komentarz, jest mi bardzo mi艂o gdy czytam takie uskrzydlaj膮ce s艂owa! A偶 si臋 chce gotowa膰 :) Pozdrawiam!

      Usu艅
  29. This broth looks so good! I need to get more creative with my meals, I can get so bored with eating the same meals all the time! Great new series coming up xx
    Janet
    www.rediscoveringmystyle.com

    OdpowiedzUsu艅
  30. sound delicious... yummy
    I will use your recipe.... thank you for sharing

    OdpowiedzUsu艅
  31. Domowy ros贸艂 nie ma sobie r贸wnych :) Wygl膮da mega! My najcz臋艣ciej gotujemy ros贸艂 kiedy kto艣 w domu jest przezi臋biony :) Jest niezast膮piony!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Te偶 tak my艣l臋, sama cz臋sto go robi臋 w okresie jesienno zimowym nawet tak o, na wzmocnienie :)

      Usu艅
  32. Hello! What looks better has that recipe, I may do it soon, I'll tell you how it is. Excellent post, we read :)

    OdpowiedzUsu艅
  33. Dawno nie gotowa艂am roso艂u...

    Ja ros贸艂 gotuj臋 na 3 skrzyde艂kach i 8 偶o艂膮dkach :).

    OdpowiedzUsu艅
  34. Ros贸艂 to zdecydowanie moja ulubiona zupa! U mnie w rodzinnym domu kr贸luje co niedziele :) Ja natomiast najpierw zagotowuj臋 mi臋so i pozbywam si臋 szumu, dopiero p贸藕niej doprawiam zielem angielskim, listkiem laurowym itd :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, to te偶 popularny spos贸b :D Dzi臋kuj臋 za tw贸j komentarz!

      Usu艅
  35. Dlatego ros贸艂ubie mojej mamy, s膮 zawsze dwa rodzaje mi臋ska. Ja zup 艣rednio potrafi臋 gotowa膰, jako艣 nie lubie z nimi. Z ch臋ci膮 b臋d臋 zagl膮da艂a do Twoich przepis贸w, bo takie zwyk艂e swojskie s膮 najlepsze!
    A Tw贸j roso艂ek wygl膮da艂 smakowicie 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
  36. How fun! I love looking at new recipes and photos of food! I am looking forward to this series! Have a great weekend!
    PerlaGiselle | iamperlita.com
    ♥ | instagram.com/iamperlita

    OdpowiedzUsu艅
  37. I love to cook too! Your broth looks amazing, great recipe!

    OdpowiedzUsu艅
  38. Lubi臋 ros贸艂, ale najbardziej ten od mamusi 馃槉!!!

    OdpowiedzUsu艅
  39. A cooking series sounds good. Hope you make something that's vegetarian and vegan friendly too so I can follow it. :)

    OdpowiedzUsu艅
  40. Brawo! Dobry wyb贸r na pierwszy raz!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 pi臋knie ^^ To nie jest m贸j pierwszy ros贸艂, ale gdy kto艣 zaczyna przygod臋 z obiadami, taka zupa mo偶e by膰 dobrym pomys艂em na pierwszy raz ;)

      Usu艅
  41. Fajnie, 偶e wyja艣ni艂a艣 r贸偶nic臋 mi臋dzy roso艂em a bulionem, zawsze dla mnie to by艂o to samo ;p. Co do r贸偶nego nazewnictwa m贸j m膮偶 lubi mawia膰 "kompot z kury xD". Ja zawsze pr贸cz kury lubi臋 doda膰 (tak jak zreszt膮 te偶 wspomina艂a艣) troch臋 wo艂owinki i indyka :).
    Co do d艂ugo艣ci gotowania, u mnie zwykle jest to godzinka, czasem troch臋 d艂u偶ej, ale zna艂am osob臋, kt贸ra twierdzi艂a, 偶e ros贸艂 to si臋 powinien ca艂膮 noc gotowa膰 ;p.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Kompot z kury XD
      Dla mnie, prywatnie, nie ma r贸偶nicy mi臋dzy bulionem a roso艂em, ale skoro taka r贸偶nica faktycznie jest, tu musia艂am j膮 podkre艣li膰 :D
      Dzi臋kuj臋 za komentarz!

      Usu艅
  42. I have to try it, it seems to be a real treat... :) thanks for sharing..

    online shopping in Canada
    women’s jewelry

    OdpowiedzUsu艅
  43. Troszk臋 nietypowy ros贸艂 ale to kwestia smaku ( dodanych warzyw- przypraw) polecam zrobi膰 to samo na indyku i jeszcze kolejny raz na wo艂owinie ka偶de z mi臋s inaczej smakuje i ros贸艂 jest inny smakowo ;) pozdrawiam i 偶ycz臋 powodzenia w eksperymentach kuchennych

    OdpowiedzUsu艅
  44. Mi艂a Klaudio! Jestem pod wra偶eniem twojej pracowito艣ci i aktywno艣ci! Mam szczer膮 nadziej臋, 偶e prowadzenie tego bloga jest dla Ciebie satysfakcjonuj膮ce (pod ka偶dym wzgl臋dem), bo naprawd臋 robisz kawa艂 dobrej roboty :-) Buziaki!
    P.S. Ja pami臋tam sw贸j pierwszy ros贸艂, tak偶e by艂 taki bardzo delikatny ;-)

    OdpowiedzUsu艅